Вилиана Вълчева ще дирижира Анастасия Кобекина в навечерието на Деня на жената

Вилиана Вълчева ще дирижира Анастасия Кобекина в навечерието на Деня на жената

На 7 март от 19.00ч. в зала „България"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с маестра Вилиана Вълчева, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Две виртуозни музикантки - звезди на новото поколение ще зарадват меломаните с таланта си на 7 март. Световнопризнатата млада челистка, лауреат на конкурсите "Чайковски" и „Енеску" Анастасия Кобекина ще направи дебюта с и в София с Вариации Рококо за виолончело и оркестър от Чайковски. Диригентската палка е в ръцете на младата и вече обичана от столичната публика диригентка Вилиана Вълчева, която допълва програмата с Фантазия „Франческа да Римини" от Чайковски и Втора симфония от Шуман.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим

Известна с музикалното си безстрашие и „почти поразителна искреност" (The Strad), наречена от Le Figaro "ненадминат музикант", Анастасия Кобекина впечатлява със своята спираща дъха музикалност и техника, както и изключителната си гъвкавост и заразителна като личност.
През май 2023 г. Анастасия подписа изключителен договор със Sony Classical, а дебютният ѝ албум е планиран да се появи съвсем скоро.
Акцентите на сезон 2023/24 за нея включват изпълнения с реномирани оркестри като оркестъра Тонхале - Цюрих, дирижиран от Пааво Ярви, DSO Берлин с Андрис Пога, радиооркестъра на Франкфурт с Аня Билмайер, Чешкия филхармоничен оркестър, дирижиран от Якуб Хруса, Националния оркестър на Капитолия, Националния оркестър на Белгия и турне с Kammerochester - Базел.
Изпълненията на Анастасия я отвеждат на престижни зали по целия свят, в това число Концертхаус - Амстердам, Линкълн център, Концертхаус - Bерлин, Тонхале -Цюрих и др.


Като солист Анастасия си сътрудничи с уважавани оркестри като Виенския симфоничен оркестър, оркестърът на BBC, Камерата Балтика, Хамбургски симфоничен оркестър, Кралската Филхармония - Ливърпул, Симфоничен оркестър на Барселона и Национален оркестър на Ил дьо Франс. Тя е работила с известни диригенти, включително Кшищоф Пендерецки, Хайнрих Шиф, Омер Меир Уелбер, Владимир Спиваков, Шарл Дютоа, Жан-Кристоф Спинози и Дмитрий Китайенко.
Анастасия е постигнала признание на международни конкурси като "Чайковски"(Санкт Петербург 2019) и Конкурса Енеску (Букурещ 2016). Наградата „Ленард Бърнстейн" тази година беше присъдена на младата виолончелистка.
Избрана е за BBC New Generation Artist от 2018-2021 г. и получава престижната Borletti-Buitoni Награда - Trust Artists през 2022 г.
Анастасия започва да учи виолончело на 4-годишна възраст. Учи при Франс Хелмерсън и проф. Йенс-Петер Майнц в Германия, преди да продължи обучението си в Париж с Жером Перно.

Кобекина свири на виолончело Страдивариус от 1698 г., щедро заето от Фондация Страдивариус Habisreutinger.

 

Вилиана Вълчева е сред изявените днес млади български диригенти. Получава средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов" в родния си град Варна със специалност „пиано", след което продължава обучението си в Швейцария – в „Hochschule der Künste" в Берн, дипломира се в клавирната катедра (2001). Завършва Музикалната консерватория в Нюшател със специалности клавирен съпровод и акомпанимент (2004), Музикалното висше училище в Люцерн с бакалавърска степен по оперно-симфонично дирижиране, музика и фагот при проф. Тюринг Брем, проф. Ахим Фидлер, проф. Беат Блетлер (2008). Дипломира се и като музиколог в Университета в Берн (2011).

Завършва с отличие магистратура по оперно-симфонично дирижиране в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихската опера проф. Ралф Вайкерт. Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез.

През годините от 2008 до 2014 получава престижната стипендия на „Zeno-Karl Schindler" (Женева) за средновековна немска музика, както и стипендията „Richard Wagner-Stiftung-Bayreuth" за изучаване творчеството на Рихард Вагнер.

Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес (Испания), активен диригент е в Берлинския форум „Das Kritische Orchester", сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които Берлинската филхармония, Мюнхенска филхармония, „Bayerische Rundfunk" оркестър, Дрезденската капела.

През 2013 започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана три творчески сезона. Същата година е сътрудник в нова продукция на Цюрихската опера с главен диригент Фабио Луизи.

През 2014 по покана на артистичния консултант на Варненската опера – диригента Борислав Иванов, Вилиана Вълчева става щатен диригент в родния си град, където реализира нови постановки като „Андре Шение" от Джордано, „Адриана Лекуврьор" от Чилеа, „Норма" от Белини, „Лучия ди Ламермур" от Доницети, „Дон Жуан" от Моцарт и мн. др.

През януари 2018 дебютира на сцената на театър „Франческо Чилеа" в Реджо ди Калабри (Италия) с Реквиема на Джузепе Верди, а по-късно същата година поставя операта „Норма" на Белини с огромен успех. Вилиана Вълчева дирижира успешно в Операта в Пловдив, Биел/Солотурн (Швейцария), част е от състава на „Кнобелсдорф" ансамбъл при Щатскапеле Берлин. От 2021 е щатен диригент и на сцената на Държавна опера – Русе, а през януари 2022 дебютира и със Софийската филхармония.

През юли месец 2022, по покана от именития аржентински тенор и диригент Хосе Кура взима участие на първото издание на фестивала „Палешак" в гр. Оребич (Хърватия).

През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева дирижира приетата възторжено българска премиера на мюзикъла „Семейство Адамс" в рамките на фестива „Opera open" – Пловдив, участва и в летния фестивал „Symfonia Umenia" в Братислава с ансамбъла на „Щатскапеле Берлин".

Ключови думи: