Младата цигуларка Йоанна Русева открива 2024г. със Софийската филхармония
Снимка: Elite music

Младата цигуларка Йоанна Русева открива 2024г. със Софийската филхармония

На 11 януари от 19 ч. в зала "България".

Софийската филхармония представя най-добрите студенти на Университета за музика и сценични изкуства във Виена - бъдещите лидери в света на класическата музика.
Бъдещето на класиката в лицето на Селестине Юнг, пиано,
Йоанна Русева, цигулка и диригентите Чрт Ласбахер,Рафаела Сейвалд, Самуел Куфинял, Питер Джойс ви очаква на 11 януари от 19 ч. в зала "България".

В програмата:
Феликс Менделсон – Бартолди - Увертюра „Сън в лятна нощ“
Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за пиано №23 в ла мажор К488
Сергей Прокофиев – Концерт за цигулка №1 в ре мажор, оп.19
Лудвиг ван Бетовен – Увертюра „Леонора“
 
Билетите за концерта могат да се закупят на касата на зала "България" и в Ивентим
 
Йоанна Русева завършва НМУ "Любомир Пипков" в София в класа на Благородна Танева, а през 2022г. получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и сценични изуства във Виена.Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич.
Йоанна е отличена с награди на 16 конкурса, между които "Недялка Симеонова" (2011), "Добрин Петков" /2008/, „Коциян“ в Чехия /2008/, "Млади виртуози", София /2013/. Финалист е на международния конкурс "Давид Ойстрах" 2013 в Москва. През 2017  е отличена на конкурса "Андреа Постачини", а през 2018 на конкурса "Щефани Хол" получава и диплом от Виенското общество за струнни инструменти. През 2019 тя получава специална награда и наградата на публиката на конкурса "Шимон Голдберг" в Майнц, Германия,  специална награда на конкурса "Антон Рубинщайн" в Дюселдорф, Германия.
Била е солистка на Оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармонните в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има няколко участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 е дебюта и в Glaesender Saal в Музикферайн във Виена.
Ключови думи: