Млада българска арфистка покори престижния френски конкурс „Леополд Белан
Снимка: Виктория Маркова

Млада българска арфистка покори престижния френски конкурс „Леополд Белан"

Виктория Маркова

Чуйте какво споделиха арфистката Виктория Маркова и нейната преподавателка Кохар Андонян от НМУ „Л.Пипков" в София пред Георги Митов-Геми в звуковия файл под главната снимка!

Младата българска арфистка Виктория Маркова  стана победител в престижния  Международен конкурс  „Леополд Балан“.  Нейни подгласници станаха Никол Трише от Италия и Оливия Свиерк от Франция. В тазгодишното издание участваха музиканти от Европа, Азия и Америка.  Музикалната надпревара е основана през 1926г. от политика Леополд Балан (1857-1936), който е подпомагал изкуството и културата, а наградите са се раздавали от президента на Франция с цел да представи и популяризира таланта на млади музиканти. „Това е най-старият и голям френски конкурс. Победители през годините в различни категории са били знаменитости като композитора Оливие Месиен, композитора и пианист Мишел Льогран и арфистката Мариел Норман“, заяви в ефира на Класик ФМ радио Виктория Маркова.  „Заинтригува ме, защото ми харесва френската култура. Участвам в младежката категория и си избрах да представя Фантазия по тема от операта „Евгений Онегин“от П.И. Чайковски“, допълни тя.

Снимка: Виктория Маркова/facebook

Маркова печели със същото произведение, написано от Екатерина Валтер-Кюне, и на конкурс в Москва, което е „голяма радост и признание, че вървим  в правилната посока“, сподели Кохар Андонян, чийто възпитаници продължават да бъдат удостоявани с многобройни награди. „Все повече и повече конкурси се появяват онлайн. Стремим се да участваме. Това е стимул за децата в тези трудни условия, когато не всичко се случва на живо и сме в онлайн обучение“, посочва още преподавателката от НМУ „Л.Пипков“- София.

В началото на септември 2021г. Виктория Маркова печели още един френски конкурс „Nouvelle Etoile“ , а нейната преподавателка е отличена за педагогическите си постижения.

Днес Кохар Андонян предава уроците си дистанционно. „Свикнахме с онлайн обучението и правим максимума да бъде качествено. Връзката е със записи, които учениците правят и изпращат. Преди 2 дни уроците ми вместо 4 часа цели 7 часа, защото интернет спираше“, коментира тя. По думите й, в края на ноември и декември се предвиждат концерти на даровитите й възпитаници, които ще участват на живо или ще свирят за публиката онлайн, в зависимост от пандемичната обстановка.

Относно успешното закупуване на нова арфа за НМУ, арфовият педагог обмисля следваща кампания. „Благодаря на Класик ФМ, че успяхме да призовем вашите слушатели! Много от тях откликнаха на молбата ни и дариха средства за този прекрасен инструмент. Сега работата ни е по-лесна. Удоволствие е да се работи с един нов качествен инструмент. Интересът към арфата е голям. Класът ни наброява 20 души. Имаме нужда от още един такъв инструмент. Все още не знаем как ще процедираме. “

 

Ключови думи: