Михаил Плетньов се завръща на българска сцена по покана на Софийската филхармония

Михаил Плетньов се завръща на българска сцена по покана на Софийската филхармония

На 16 юни от 19.00ч. в зала "България"

На 16 юни от 19.00ч. в зала "България" световнопризнатият пианист, композитор и диригент Михаил Плетньов застава на пулта пред Софийската филхармония. Заедно с талантливият тромпетист Щефан Планк, той ще представи своя Концерт за тромпет и оркестър. В програмата на вечерта са включени още Прелюд из сюитата "От Средновековието", оп. 79 от Александър Глазунов и Симфония "Манфред" в си минор, оп. 58 от Пьотър Илич Чайковски. Билети ще откриете на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.
 
 
Световноизвестният пианист, диригент и композитор Михаил Плетньов е важна фигура в съвременното музикално изкуство. Роден в Архангелск, в семейство на музиканти, започва учи пиано на 7 години при Кира Шашкина в Школата за даровити деца към Казанската консерватория. На 13 години продължава обучението си в Централното музикално училище към Московската консерватория „П. И.Чайковски” в класа на Евгений Тимакин. След първия си успех на Международния младежки конкурс Jeunesses Musicales в Париж (1973), постъпва в Московската консерватория, където учи композиция при Алберт Леман и пиано при Яков Флиер (след смъртта му продължава при Лев Власенко). През 1977 печели Всесъюзния конкурс в Ленинград, а на следващата 21-годишният Плетньов получава златен медал на VI Международен конкурс „Чайковски”. Наградата привлича към него вниманието на целия музикален свят. Освен пианистичен блясък, изпълнителят показва всичко, което ще го характеризира в по-късните години: „съвършен баланс между главата и сърцето” (както отбелязва Юджийн Лист, член на журито), интерес към творби извън стандартния репертоар (представя в лауреатския си концерт собствени транскрипции на 3 части от „Лешникотрошачката” на Чайковски). След като завършва образованието си, Плетньов прави докторантура, става солист на Държавната концертна агенция Гостконцерт. По същото време започва да преподава в Московската консерватория като асистент на Власенко, макар и не така активно заради концертните си ангажименти в Съветския съюз и чужбина.
Както много от артистите в някогашния СССР изявите му извън „съветската сфера на влияние” са редки, на моменти дори напълно прекратени, но все пак гастролира в САЩ и Европа със солови рецитали и с известни оркестри под диригентството на Клаудио Абадо, Бернард Хайтинк, Лорин Маазел, Зубин Мета, Курт Зандерлинг, Нееме Ярви и др.
През 1980 дебютира като диригент. Десет години по-късно, през 1990, покрай приятелството си с Михаил Горбачов, основава и става главен диригент на Руския национален оркестър – първият неправителствен оркестър в Русия от 1917 насам, в който събира някои от най-качествените инструменталисти от цялата страна. Развива го в един от най-добрите руски оркестри. С него концертира, прави записи на творби от Скрябин, Шостакович, Римски-Корсаков, Равел, Прокофиев, също интеграли със симфониите на Чайковски и Бетовен. Като гост-диригент има концерти с Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Концертгебау оркестър, Симфоничния оркестър на Датското радио, Филхармонията на Лос Анджелис, оркестрите на Мариинския и Болшой театър, Загребската филхармония, Берлинския симфоничен оркестър, Щатскапеле - Дрезден, Кремерата Балтика, Базелския симфоничен и Базелския камерен оркестър, Фестивалните оркестри на Будапеща и Вербие, Шотландския камерен оркестър. В периода 2008-2010 е гост-диригент на Оркестъра на Италианска Швейцария, а от 2015 – почетен гост-диригент на Токийския филхармоничен оркестър.
 
Като тромпетист Щефан Планк е свирил в оркестри като Виенската филхармония и Виенския симфоничен оркестър.
За втори път се появява в Музикферайн със солова програма, съставена от негови авторски композиции. През септември 2021 Щтефан Планк представи своя новоразработен и патентован инструмент в Стъклената зала: тромпет с четири пистона.
Щефан Планк свири с Филхармоничния оркестър на Грац в концерт на открито „Aufsteirern“ през 2019, който е излъчен на живо (Puls 24). Концертната му дейност го отвежда от по-малки национални концертни зали като „Greith-Haus” в Щирия, до австрийски музикални институции като Концертхаус Виена и международни фестивали като органния фестивал в Опава, Чехия.
Щефан Планк се наслаждава на музикалното си обучение след много години частни уроци при баща си, проф. Йохан Планк, като част от концертен курс за тромпет в реномирания Университет за музика и сценични изкуства във Виена. Учи също при проф. Джоузеф Помбергер и проф. Мартин Мюлфелнер. Участва в различни майсторски класове при проф. Бо Нилсон, проф. Карол Доун Райнхарт и проф. Хакан Харденбергер
Ключови думи: