Мидори се завръща в България за Деня на София

Мидори се завръща в България за Деня на София

17 септември от 19.00ч. в зала "България"

Знаменитата американско-японска цигуларка Мидори, която дебютира на наша сцена с Оркестъра на Classic FM през 2011г., се завръща в България. В Деня на София, 17 септември от 19.00ч. в зала "България" забележителната интерпретаторка ще представи Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър от легендата Ленард Бърнстейн под палката на Вилиана Вълчева. В концерта ще се включат още темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и стилното сопрано Елена Механджийска, които ще се включат в интерпретацията на "Fantasy Homage to Schubert" на номинираната за Грами българска композиторка Добринка Табакова и Танго меса от Мартин Палмери с участието на Националния филхармоничен хор.
 
Потърсете билети на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим!
 
Снимка: Nigel Parry
„Техниката ѝ е съвършена, а за майсторството и оригиналността на интерпретациите ѝ няма какво повече да се желае. Музикалността на артистката е толкова безупречна, че дори и най-известните произведения звучат в нейното изпълнение със свежестта и очарованието на нови” – това е само един цитат от суперлативите на критиците, с които анализират изкуството на Мидори.
 
Родена в Осака (Япония) през 1971, започва да свири на цигулка едва на две години, обучавана от своята майка. 7-годишна за първи път дебютира пред публика. На 11 я открива за голямата сцена диригентът Зубин Мета, който я кани да участва в Новогодишната гала на Ню Йоркската филхармония. В същата година 1982 се премества да живее в Ню Йорк, където учи в престижната Джулиърд скул при легендарната педагожка Дороти Дилей.
 
Репертоарът на великолепната цигуларка включва произведения от Й.С.Бах, В.А.Моцарт, Менделсон, Паганини, Дворжак, Сибелиус, Дебюси, Пуленк, Шостакович, Прокофиев, Барток и др., както и на съвременни автори като Витолд Лютославски, Дьорд Куртаг, Исан Юн, Магнус Линдберг, Петер Йотвьош, на жени-композиторки. Прави турнета с камерни рецитали изцяло с нова музика.
 
Цигуларката концертира по целия свят с най-добрите оркестри и големи диригенти като Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, Сейджи Озава, Кристоф Ешенбах, Марис Янсонс, Даниел Хардинг, Пааво Ярви и др. Всяка среща с изкуството на Мидори – на сцената или чрез многобройните записи носи неповторимо преживяване. Тя свири на цигулка „Гуарниери дел Джезу, екс Хуберман” от 1734, предоставена ѝ от фондацията „Хайяшибара”.
Ключови думи: