Международният музикален конкурс Кодай в Дебрецен ще бъде за диригенти

Международният музикален конкурс Кодай в Дебрецен ще бъде за диригенти

От 20 до 28 август 2023г.

По повод 100-годишнината на Филхармонията на Кодай и 100-годишнината от премиерата на Psalmus Hungaricus от Золтан Кодай подтикнаха организаторите на конкурса на името на унгарския композитор във втория по големина град в Унгария да обявят конкурс за дирижиране на оратории. Музикалната надпревара ще се проведе от 20 до 28 август 2023г.

Кандидатите ще дирижират не само оркестрови пиеси, но и няколко ораториални фрагменти. За конкурса са регистрирани 308 диригенти от 56 държави, като 38 се избират в предварителния кръг.

Председател на журито ще бъде финландският диригент и педагог Йорма Панула. Останалите членове на журито са Янош Ач (Италия/Унгария), Питър Бродбент (Обединеното кралство), Реми Франк (Люксембург), Жолт Хамар (Унгария), Оксана Мадарас (Украйна) и Даниел Шомоди-Тот.

Конкурсът се организира от Филхармонията на Кодай и Jeunesses Musicales - най-голямата младежка музикална организация в света. Всяка година предназначението на конкурса е различно. Например, през 2022 г. трябваше да премерят сили инструменталистите, които свирят на цигулка, виола и виолончело.

Ключови думи: