Международният конкурс

Международният конкурс "Маестро Борислав Иванов"- Варна 2023 не обяви първа награда

С концерт на лауреатите приключи на 2 ноември Първият международен конкурс за млади диригенти

С концерт на лауреатите приключи на 2 ноември Първият международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“, обявен от ТМПЦ – Държавна опера Варна. Присъстваха и наследниците на маестро Борислав Иванов, с чиято подкрепа беше организиран конкурсът.

Музикалното състезание протече в три етапа с 24-ма участници от цял свят. На финала на оспорваната надпревара се конкурираха трима диригенти, като всеки от тях дирижира по три откъса от оперния репертоар на жребиен принцип. Концертът беше предаван на живо в интернет, а публиката и оркестърът имаха възможност да излъчат свои победители.

Председател на журито беше проф. д-р Григор Паликаров, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. В състава на журито влизаха Пьотр Сулковски – директор на Операта в Краков, Полша; Светослав Борисов – главен диригент на операта в Магдебург, Германия, Кръстин Настев – диригент на Държавна опера Варна, на финалния етап се включи и Бойка Василева – артистичен директор на Държавна опера Варна.

Трето място в конкурса спечели испанецът Пабло Пегалахар. Журито не присъди първа награда, а втора награда си разделиха Йоанис Пулакис от Гърция и Ярослав Бичков от Русия. Бичков получи и наградите на публиката и оркестъра. Освен парично възнаграждение, призовите места осигуряват на лауреатите възможност за изява с Пазарджишкия симфоничен оркестър, Симфониета – Шумен и оркестъра на Държавна опера Варна. Наградите, обявени от Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Държавна опера Варна, бяха връчени на лауреатите от членовете на журито.

Ключови думи:
@