Международният хоров конкурс

Международният хоров конкурс "Бела Барток" е насрочен за август 2024 г

29-тото издание на Международния хоров конкурс "Бела Барток" в Дебрецен, Унгария, ще се проведе през август 2024 г. Партньор на главния организатор Kodály Filharmonia Debrecen е най-голямата младежка музикална организация в света, Jeunesses Musicales. Заявките за престижната музикална надпревара се събират до 15 април на официалния уебсайт на конкурса, основан през 1961 г. Той е един от най-престижните в света, чиято цел е да представи съвременни акапелни хорови произведения от най-високо качество. Тази година конкурсът е отворен за хорове в две категории и три подкатегории.

Председателят на художествения комитет на Международния хоров конкурс "Бела Барток" Золтан Кочиш-Холпер подчерта, че  "конкурсът би искал да създаде възможност, при която певци от цял свят да се чувстват комфортно като голяма общност, която обича и култивира хоровото пеене на високо ниво, като могат да демонстрират и съпоставят уменията си в конкурентна ситуация. Това е празник на съвременната хорова музика, където в допълнение към високите професионални стандарти е важно да се изградят професионални взаимоотношения чрез взаимно опознаване на музикалните култури. Изключителните унгарски композитори, които живеят с нас, и техните произведения ще играят важна роля в това. Така оригиналното съдържание, уникално в света, ще бъде запазено, като същевременно искаме да дадем възможност на хорове, които засега просто искат да се запознаят с конкуренцията и да натрупат опит. Тази година, за разлика от предишни години, хоровете ще бъдат поканени да се състезават в две основни категории. В категория A от хоровете ще се изисква да изпълнят задължително произведение, докато в категория B те ще бъдат поканени да изпълнят съвременно произведение по техен избор. Журито ще избере най-добрите изпълнители в категория А за Голямата награда.“

Всички кръгове на Международния хоров конкурс "Бела Барток" 2024 са отворени за публика. Събитието ще се проведе на няколко места в Дебрецен и ще има и съпътстващи събития в целия град.

Носителите на Голямата награда на международния хоров конкурс "Бела Барток" тази година отново ще бъдат поканени да се състезават за Голямата награда на Европа за хорово пеене, която се провежда в градове като Арецо, Дебрецен, Юрмала, Марибор, Толоса, Тур и Варна, като местата се променят ежегодно.

Ключови думи: