Местят столични спектакли на Старозагорската опера заради изборите

Местят столични спектакли на Старозагорската опера заради изборите

Софийската премиера на Есмералда Парижката Света Богородица ще бъде на 19 април

За първи път в София, на 19 април от 19.00 часа в зала 1 на НДК, със съдействието на Палмс Мюзик, Старозагорската опера съвместно с Националния дворец на културата ще представи своята впечатляваща продукция на рок операта „Есмералда-Парижката Света Богородица”. Автор на  изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Освен многобройните екранизации по мотиви на романа са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че “Парижката Света Богородица” може да послужи като основа за опера и дори самият той написал либрето. В ролята на Есмералда зрителите ще видят Михаела Филева, Борис Тасков  ще бъде в ролята на Квазимодо, Николай Моцов - в ролята на Грeнгоар, Марин Русинов - в ролята на Фроло. Участват още Богомил Спиров /Феб/, Гергана Николаева /Фльор де Лиз/, Александър Панайотов /Клопен/, оркестър, рок група, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, автор на сценографията и  костюмите е Денис Иванов, хормайстор Младен Станев,
художественият превод е на поета Йордан Пеев.

Билети – на касата на НДК, онлайн и в мрежата на Ивентим.

Другата продукция на талантливата трупа от Града на липите, която ще гостува в София, е „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Тя се осъществява от Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и  ще бъде представена отново в София на 27 април от 19.00 часа в шапитото на цирка/цирковата площадка в парк „Възраждане“ – квартал Зона Б5/.

„Палячи“ – Опера в цирка на Старозагорската опера се  превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Иновативен спектакъл и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка.

Със спектакъла на „Палячи” – опера в цирка на 27 април 2023г. големият български тенор Калуди Калудов пожела да отбележи своите 45 години на сцената. Калуди Калудов е започнал своя стремителен възходящ творчески път именно от сцената на Софийската опера и балет, на която е първи солист в продължение на 12 сезона. 45 години по най-престижните световни оперни сцени, години на активна артистична и педагогическа дейност, увенчани с триумфален възход, щедри аплодисменти и не на последно място- с успехите на неговите последователи и ученици.


Припомняме, че идеята за Опера в цирка е на признатия по света оперен певец Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието
е без колебание – операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай  и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на Старозагорската опера на операта „Палячи“
– пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. След премиерните спектакли на 20 и 21 юни 2018 година в Стара Загора, спектакълът на операта „Палячи“ с участието на Калуди Калудов в ролятана Канио закри с изключителен успех 14-то издание на ММФ „Моцартови
празници“ в Правец на 15 юли, гостува във Варна на 3 и 4 септември, в Пловдив на 22 октомври, а на 19 ноември 2018г. бе представен за първи път и в София.

На 5 март 2023г. Държавна опера-Стара Загора ще отбележи първия рожден ден  на уникалния си проект „Ние сме музиканти”. "С гордост и удовлетворение споделяме успехите, надеждите, вдъхновението и неповторимото усещане да се чувстваш полезен и окрилен от щастливите усмивки на слънчевите деца и на техните родители", споделят от оперния театър. "Пристъпвайки към съзидателната мисия да помогнем и да приобщим деца и младежи със специални образователни потребности, твърдо вярвахме в силата на музиката и на човешкия дух. И резултатите, които постигнахме под ръководството на оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова, заедно с нейния скромен и сърцат екип, не закъсняха. Освен своите индивидуални постижения, децата имаха своята първа концертна изява, както и своите дебютни участия в спектакли на Старозагорската опера и балет", съобщават от институцията.

"На 19 април две от децата от проекта „Ние сме музиканти” ще дебютират в спектакъла на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица”, който ще се играе в зала 1 на НДК в София", подчерта директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов в студиото на Classic FM. Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Огнян Драганов в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: