Местят оперните постановки на Фестивала Росини заради земетресение
Снимка: artesnews.it

Местят оперните постановки на Фестивала Росини заради земетресение

От Росиниевия фестивал в Пезаро- една от най-очакваните ежегодни срещи с творчеството на италианския композитор, обявиха, че събитието ще трябва да премести всичките си представления от градския Театър „Росини“ в зала Витрифриго Арена, разположена в покрайнините на града. Причината - нанесените щети от земетресение в основата на театралната сграда. Промяната засяга заглавията, които вече са обявени за тази 2023 г., както и постановките през лятото на 2024 г. В момента някои от оперните спектакли  вече се поставят на посочения стадион.

Градският съвет на Пезаро обясни, че „земетресението усложни операциите по поддръжката. Трябваше да преразгледаме приоритетите и да балансираме мерките за безопасност, спектаклите и програмирането на Пезаро 2024, като работим по програмата и планирането на всички спектакли в рамките на фестивала във Витрифриго Арена».

Директорът на фестивала Ернесто Паласио подчерта, че „взимаме под внимание ситуацията, възникнала в Театър „Росини“, за което незабавно предприемаме преместването.  През годините залата е била домакин на едни от най-многобройните зрители в новата история на събитието. Това ще изисква допълнителни усилия от нашите техници, на които предварително благодаря за тяхното разположение и способност да се справят с всяко непредвидено препятствие."

Припомняме, че още на 2 февруари са регистрирани три земетресения с магнигуд около 3 по скалата на Рихтер. 

Ключови думи: