Забележителният Мартон Левенте Хорват ще изнесе Коледна програма за орган на 18 декември

Забележителният Мартон Левенте Хорват ще изнесе Коледна програма за орган на 18 декември

Унгарският музикант ще гостува и на КОНЦЕРТИ НА ВЪЗГЛАВНИЦИ на 16 декември

На 18 декември 2023г. от 19.00ч. в зала "България" предстои да чуете Празничната коледна програма на прочутия унгарски органист Мартон Левенте Хорват, който пристига в София благодарение на изключителната подкрепа и партньорство на “Институт Лист” – Унгарски културен институт в СофияВход: с билети!

Мартон Левенте Хорват е роден през 1983г. в Таполца. Учи композиция при Ищван Дьор Фекете и орган при Жужа Елекеш в Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток”. От 2001 е студент в Музикалната академия „Ференц Лист”. Преподават му Янош Вайда (композиция) и Габор Лехотка (орган). След като се дипломира по двете специалности (съответно през 2006 и 2007) се обучава по специалността клавирна музика в докторантското училище на Музикалната академия „Ференц Лист”. Докторската си степен придобива през 2014 година. От 2015 г. е преподавател в Музикалната академия „Ференц Лист” в катедрата „Църковна музика”, от 2018 г. е асистент там. От 2017 г. е преподавател по композиция в Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток”. От 2022 г. е диригент и органист на будапещенската църква „Света Анна“. През 2016 г. получава наградата „Ференц Еркел” като признание за композиторската му дейност. През 2020 г. оркестровата му творба „Scrollin” е избрана за „Класическо произведение на годината” в Унгария. През 2022 г. печели тригодишна стипендия на Унгарската академия по изкуствата.

Творбите му редовно звучат на унгарски фестивали в изпълнение на именити артисти като Камерния оркестър „Ференц Лист”, Будапещенските струнни инструменталисти, Симфоничния оркестър „Дохнани” (Будафок), Мъжкия хор „Хонвед” или Музикалните състави на Унгарското радио.

Най-известната му творба е мотетът „O salutaris hostia”, пян навсякъде по света. Творбите му са представяни в различни краища на света (Австрия, Чехия, Франция, Ливан, Северна Македония, Мексико, Германия, Норвегия, Румъния, Словения, САЩ).

Първият си самостоятелен концерт изнася през 2001 и оттогава редовно концертира.

Репертоарът на Мартон Левенте Хорват е изключително разнообразен, изпълнявал е стотици творби от ранния барок до наши дни. В концертите си най-често включва творби на Бах, Букстехуде от барока,  Франк, Лист и Менделсон от романтиката, но отделя специално внимание и на популяризирането на органовата музика на ХХ век. Редовно изпълнява творби на унгарски композитори от ХХ век и наши дни, с името му се свързват множество премиери. Като солист е свирил в Австрия, Норвегия, Швеция, Румъния, Италия и Словакия.

 

Орган ще зазвучи за първи път в Концерти на възглавници в тринайсетгодишната история на най-обичаните семейни концерти в България. Органовият Концерт на възглавници ще се проведе на 16 декември 2023 г. от 11:30 ч. в Концертната зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” (бул. Евлоги и Христо Георгиеви №94, София).

Концертът e за семейства с деца над 4-годишна възраст и ще представи по интригуващ начин музикалния инструмент орган, който има специфично звучене и изключително въздействие. Солистът ще разкаже любопитни факти за него на английски език, а преводът ще осъществи пианистката и създател на Концерти на възглавници, Венета Нейнска.

В програмата ще чуем премиерата на написаните специално за изпълнителя Вариации за соло орган върху българска народна музика “Гора от огньове“ от композитора Георги Стоянов. Композиторът от български произход ще има изненадващо за публиката участие, а програмата включва още музика от корифея на органа, Йохан Себастиан Бах, произведение от унгарския композитор Габор Лисняи Сабо, както и собствена творба на органиста Мартон Левенте Хорват. Афро-американски спиричуъли в обработки за орган ще поставят вълнуващ и незабравим финал на събитието.

Роден в Таполца, Унгария, Мартон Левенте Хорват е композитор, органист и диригент, завършил Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток” и Музикалната академия „Ференц Лист”, където придобива докторската си степен. В момента музикантът е асистент във висшето учебно заведение в катедра „Църковна музика”, преподавател по композиция в Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток”, както и диригент и органист на будапещенската църква „Света Анна“. През 2016 г. получава наградата „Ференц Еркел” като признание за композиторската му дейност, а през 2020 г. оркестровата му творба „Scrollin” е избрана за „Класическо произведение на годината” в Унгария. През 2022 г. печели тригодишна стипендия на Унгарската академия по изкуствата. Произведенията му редовно звучат на унгарски фестивали в изпълнение на именити артисти като Камерния оркестър „Ференц Лист”, Будапещенските струнни инструменталисти, Симфоничния оркестър „Дохнани” (Будафок), Мъжкия хор „Хонвед” или Музикалните състави на Унгарското радио. Най-известната му творба, мотетът „O salutaris hostia”, се пее навсякъде по света, а композициите му са представяни в Австрия, Чехия, Франция, Ливан, Северна Македония, Мексико, Германия, Норвегия, Румъния, Словения и САЩ.

Билетите са само с предварителна продажба и се предлагат от epaygo.bg и в касите на EasyPay.

Ключови думи: