Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев ще поднасят „Романтични съкровища“ на публиката

Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев ще поднасят „Романтични съкровища“ на публиката

На 23 октомври от 19.00ч. в камерна зала „България“

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
На 23 октомври от 19.00ч. в камерна зала „България“ клавирно трио в състав Мартина Табакова /пиано/, Стоимен Пеев /цигулка/ и Атанас Кръстев /виолончело/ ще изнесе концерт под надслов „Романтични съкровища“. Ще прозвучат Соната за виолончело и пиано от Цезар Франк, Соната за цигулка и пиано № 3 от Йоханес Брамс и Клавирно трио оп.4 от Панчо Владигеров.
 
Билети ще откриете на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.
 
 
Мартина Табакова е роденa в град Бургас в голям музикантски род. Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" в родния си град, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София.
Израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като професор Марина Капацинская и Дмитрий Башкиров. Взима участие в майсторските класове на Борис Блох, Жан- Бернар Помие, Огустен Дюме, Паоло Поличе, Венцислав Янков, Панчо Владигеров - младши, Пламена Мангова, Влад Димулеску и други.
Участва в различни фестивали и академии, сред които
San Martino a Natale - Венеция, Musica Arvenzis - Словакия, Summer music academy Mozarteum - Залцбург, както и в престижни фестивали в България.
Концертирала е в Италия, Франция, Унгария, Австрия, Русия.
Мартина е лауреат на национални и международни конкурси, между които Aevea Piano Prize, Италия; Leopold Bellan International Music Competition, Франция; Tkaczewski International Piano Competition, Полша; Carl Filtsch International Piano Competition, Румъния; "Панчо Владигеров", "Светослав Обретенов" ,"Музиката и земята", "Димитър Ненов".
Носител е на престижната награда "Музикант на годината" 2019 г. в категория "Ансамбъл на годината" на Българското национално радио /с цигуларката Зорница Иларионова/. През 2021г. италианският лейбъл OnClassical издава дебютния диск на дуото с творби от Цезар Франк.
С подкрепата на Министерство на културата Мартина Табакова реализира и първия си солов албум – „Виртуозни клавирни шедьоври“ с творби от Ф.Лист, С.Рахманинов, П.Владигеров.
През 2022г. е отличена с престижната награда "Златно перо" на Кантус Фирмус и галерия "Макта" за постижения в областта на културата. Наградена е с дипломи за постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата.
Извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки, който е неин спътник и в живота. Мартина Табакова има реализирани записи за Българско национално радио, Българска национална телевизия, Японската национална телевизия NHK.
 
Стоимен Пеев / р. 1988г./ печели си първите конкурси още като ученик в музикалното училище /Варна/ в класа на Антоанета Илиева. Между тях са конкурсите в Провадия – „Светослав Обретенов”, Хасково – „Недялка Симеонова”, Варна – „Добри Христов” и участва в програмата на „Концертхаус” – Виена.
Завършва висше образование в НМА "Проф.Панчо Владигеров" в класа на проф.Гинка Гичкова. В периода на следване става лауреат от академични и международни конкурси, сред които са "Панчо Владигеров"- Шумен, "Емил Камиларов"- София.
От 2011г. е цигулар в камерен ансамбъл "Софийски солисти". Солист на редица оркестри в страната и чужбина. Като солист на ансамбъла реализира няколко световни премиери на съвременни произведения. Има множество записи в БНР в съпровод на оркестър или пиано, включително и премиери, както и многократни излъчвания по БНТ. През ноември 2015г. свири концерта за цигулка на П.И.Чайковски в „Метрополитън арт спейс“ в Токио под диригентството на маестро Мицуйоши Оикава.
От 2014г. до 2022г. е и първи цигулар на квартет "София" при Софийската филхармония. През 2022г. защитава докторската си дисертация в НМА „проф. Панчо Владигеров“ гр. София , а от 2023г. е главен асистент и преподава в катедри струнни инструменти и камерна музика.
 
Атанас Кръстев е роден в семейство на известни музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская в Кралската академия „Кралица София“ в Мадрид.
През 2016 получава научна и образователна степен „доктор”. От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Води множество майсторски класове в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Северна Македония. Член е на жури в различни конкурси в страната и чужбина.
Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България , сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), I награда и Златен медал на Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen” (Австрия), III награда на Международния конкурс „Jeunesses musicale” – Белград (Сърбия).
Удостоен е с грамота и награда на Министерството на културата, звание на Академията за млади таланти, награда „Златна муза” на Руския културно-информационен център, „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2007 и 2012), наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018), „Златно перо” на Министерство на културата и Класик ФМ радио (2022).
Концертирал е в Австрия, Франция, Нидерландия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 участва и изнася концерти в България и чужбина с виолончеловото трио „Cellissimo” заедно с проф. Анатоли Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева.
Талантливият виолончелист е солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Има многобройни концертни записи, заснети „на живо” в БНТ, Нова, Белградската национална телевизия, Бразилската TV „Globo”, студийни и документални записи в БНР. Както и компактдискове с Камерния ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров, с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.
Атанас Кръстев е директор на виолончеловия фестивал и академия „Cellissimo”.
 
Ключови думи: