Мартина Табакова изкушава ценителите с  „Виртуозни клавирни шедьоври“
Снимка: Classic FM radio

Мартина Табакова изкушава ценителите с „Виртуозни клавирни шедьоври“

Дебютният албум на изпълнителката

Чуйте повече за звукозаписния проект в интервюто на Георги Митов-Геми с Мартина Табакова, разположено в звуковия файл под снимката!

В студиото на Класик ФМ радио младата пианистка и певица Мартина Табакова представи дебютния си солов албум “Виртуозни клавирни шедьоври”. В него ценителите на класическия звук ще чуят нейните вълнуващи интерпретации на прочутия етюд “La campаnella ” по Паганини от Ференц Лист, Мефисто валс, знаменитата Втора соната на Сергей Рахманинов, както и три пиеси от Панчо Владигеров. Именно на една от пиесите на българския композитор - “Хумореска” Мартина засне клип над красивия язовир Доспат, а видеото е включено като бонус в диска. Албумът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

Снимка: Мартина Табакова

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в голям музикантски род. Oт съвсем малка е увлечена от сцената и на пет годишна възраст започва занимания по пиано, балет, танци и изобразително изкуство. След първия й рецитал в пети клас, не закъсняват и наградите от конкурси и концертните изяви.

Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” в родния си град, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, София.

Израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като професор Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская.

Взима участие в майсторските класове на Борис Блох,Жан-Бернар Помие, Огустен Дюме, Паоло Поличе, Венцислав Янков, Панчо Владигеров – младши,Пламена Мангова, Влад Димулеску и др. Участва и в различни фестивали и академии, сред които: San Martino a Natale – Венеция,Musica Arvenzis – Словакия, Summer music academy Mozarteum – Залцбург, Международен музикален фестивал “Варненско лято”, Фестивал “Софийски Музикални Седмици”,Фестивал на Руската музика.

Мартина Табакова е лауреат на Национални и Международни конкурси,между които:Aevea Piano Prize /Italy/, Leopod Bellan International Music Competition /France/, International Moscow Music Competition, Russia, Rudoph Barshai International Competition /Russia/,Carl Filtsch International Piano Competition /Romania/, Tkaczewski International Piano Competition /Poland/,  IMKA International Music Competition, Odin International Music Competition,  Международен конкурс за немска и австрийска музика “MAGIC” и конкурсите “Панчо Владигеров”, “Светослав Обретенов”,“Музиката и земята”, “Димитър Ненов”, “Надежди, таланти, майстори”, както и Конкурс за чешка и словашка музика.Носител е на стипендии от Министерство на културата и Национален фонд “Култура”.

Концертирала е в България, Европа, Русия, Бахрейн. Има изяви и като солист, и като камерен изпълнител – носител е на престижната награда “Музикант на годината” 2019г., в категорията “Ансамбъл на годината” (с цигуларката Зорница Иларионова) на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата, участва като жури на музикални конкурси.

Извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки, който е неин спътник и в живота. Вокалният й талант блести в първия им дуетен сингъл “Къде отива любовта”. През 2019г. двамата създават проекта “Great Love Duets”. Друг техен проект е “Kalki’s family”, в който участие взима и 10-годишния им син Теодор.

Освен като изпълнител, Мартина Табакова развива дейност и като клавирен педагог. Имала е удоволствието да преподава на световноизвестни имена като холивудската звезда Лизи Каплан и британския актьор Уди Норман. Подходът й е подчертано индивидуален, а учебната система – занимателна и увлекателна, с подбран разнообразен материал, който да развие всички необходими умения при свиренето на пиано. Като музикант, който умело борави с клавирното и вокално изкуство, Мартина се старае да предава паралелно и двете знания на своите ученици – факт, който я прави различен и търсен педагог.

 

Ключови думи:
@