Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл „5/4 Танго“ в уникален спектакъл на 16 май

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл „5/4 Танго“ в уникален спектакъл на 16 май

Светлин Ивелинов създава хореографията специално за това събитие от „Европейски музикален фестивал“ 2022

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с премиер-солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев и хореографа Светлин Ивелинов в звуковия файл под главната снимка!

На 16 май от 19:30 ч. в зала „България“ почитателите на тангото ще имат възможност да се насладят на изключително събитие, което е част от афиша на „Европейски музикален фестивал“ 2022. Ансамбъл „5/4 Танго“ представя своята нова програма с творби на Астор Пиацола, която е нещо повече от традиционен концерт. Освен майсторските интерпретации на квинтета, в който участват изключителните музиканти Стоян Караиванов (бандонеон), Людмил Ангелов (пиано), Цветан Недялков (китара), Йован Богосавлиевич (цигулка) и Маргарита Калчева (контрабас), на сцената ще излязат премиер-солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Чрез танца, те ще събудят въображението на публиката, ще я накарат да се пренесе в Буенос Айрес, за да разкажат една история, изпълнена с любов, меланхолия и страст.

Автор на хореографията е Светлин Ивелинов, за когото музиката на Пиацола е важна част от неговата кариера. Известният балетист и създател на няколко успешни танго спектакъла споделя, че се вдъхновява от уникалното съчетание на танго, джаз и класическа музика в творчеството на аржентинския майстор. За концерта на ансамбъл „5/4 Танго“ той работи върху цикъла „Годишните времена на Буенос Айрес“ и представя един малък разказ за връзката на двама души, които се обичат, карат, мразят и не могат един без друг. „Тангото носи нюансите на човешките взаимоотношения в един много богат спектър“, споделя хореографът. „В този концерт те ще оживеят чрез двама танцьори, които са световни звезди“, допълва още Ивелинов.

За Марта Петкова и Никола Хаджитанев участието в концерта на 16 май е едновременно предизвикателство и огромно удоволствие. „Музиката на Пиацола е изпълнена с характер, заряд и енергия, които те докосват, достигат до сетивата“, счита балерината. „Подготвяме едно много специално събитие, което предлага рядко съчетание на музика и танц, обединени в цялостно пресъздаване на тангото и неговата атмосфера“, споделя Никола Ханжитанев. „Сигурен съм, че това ще се хареса на публиката“, допълва още той. 

В програмата са включени още пиесите „Портрет на Алфредо Гоби“, с която Пиацола отдава почит към един от своите кумири и създатели на аржентинското танго Алфредо Гоби, а също „Кичо“, посветена на Енрике Кичо Диас – един от най-добрите контрабасисти в историята на тангото, както и две творби, в които импровизацията на бандонеона играе важна роля - Концерт за квинтет (Concierto Para Quinteto) и „Tristezas de un Doble A“. Своето изключително майсторство ще покаже в тях младият бандонеонист Стоян Караиванов, който за първи път участва в „Европейски музикален фестивал“.

Билетите за събитието са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“ се реализира под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО за 2022 г. Партньор за концерта на 16 май е и Софийската филхармония.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. са световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В.  А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите  български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини се отбелязват във форума. Няколко събития от програмата са посветени и на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Ключови думи: