Кралската опера на Мароко отваря врати на 30 ноември 2022 г.

Кралската опера на Мароко отваря врати на 30 ноември 2022 г.

Първата оперна трупа в страната

Кралската опера на Мароко ( L'OPERA ROYAL DU MAROC) отваря врати с историческа галавечер на 30 ноември 2022 г. в  Казабланка. Първата оперна трупа в Мароко е създадена от френско-мароканският оперен певец, режисьор и продуцент Давид Сереро. Мисията на Кралската опера на Мароко е да развива и популяризира оперното изкуство в Кралство Мароко, да осигурява обучението на бъдещи марокански оперни певци и да създава оперни произведения на мароканското наречие в арабския език „дариджа”.

Скоро ще бъде обявен оперния сезон, в който се съчетават произведения на оригиналния език (френски или италиански), някои адаптирани на „дариджа“ в мароканска постановка и продукция и създаването на оригинални произведения на „дариджа“  от марокански композитори, поръчани за Кралската опера на Мароко. „Мароко ще има своето място в света на операта!“, категоричен е Давид Сереро.

Снимка: Royal Opera Morroco

 Този откриващ концерт ще включва световно известни марокански и марокански произход, включително Хила Фахима Рушин (солист на Виенската опера), Виктор Дахани, Ахлима Мхамди, Ауделия Загури и Давид Сереро. Заедно със солистите ще се представи хорът, съставен от възиптаници на Studio des Arts Vivants.

Снимка: Royal Opera Morrroco

„Ще има марокански изненади. Искам да покажа същата строга изпълнителска дисциплина на западните оперни театри, като същевременно добавя нашата мароканска идентичност“, посочва още  Давид Сереро. „Грижа се за достъпността на цените на билетите: 150 дирхама (около $10) на балкона и 250 дирхама (около $25) на партера. Ще убедя мароканците един по един да дойдат в Операта. Ще започна с училищата и дори ще изляза на улицата", заявява 41-годишният музикант, който може да се похвали с изключителна професионална и артистична кариера. Той е спечелил няколко награди "Broadway World Awards", включително наградите за най-добър изпълнител на десетилетието, най-добър продуцент на мюзикъл и пиеса. Кметът на Ню Йорк отдаде почит на Давид Сереро, като му връчи награда за приноса му като артист и продуцент, който активно участва в динамиката на културния пейзаж на града. Творецът не спира да демонстрира щедростта си към Мароко. Той дарява част от колекцията си от мароканско изкуство на Музея на изкуството и историята на юдаизма и изгражда музикална библиотека в Консерваторията на Казабланка.

Ключови думи: