Филмовият композитор Марио Григоров - за Уинтън Марсалис,  Дж.К.Роулинг и „Фалшификаторът“

Филмовият композитор Марио Григоров - за Уинтън Марсалис, Дж.К.Роулинг и „Фалшификаторът“

„Музиката във филма трябва да се „слепва" с действието", заяви българският творец със световна кариера, който е член на журито на „Синелибри"

Международният кино-литературен фестивал „Синелибри“ продължава до 30 октомври с внушителна поредица от специални събития и гости от световна величина. Осмото издание преминава под мотото „Преоткритото време“, вдъхновено от творчеството на Марсел Пруст, чиято 100-годишнина от кончината се отбелязва през тази година. В рамките на дискусионен панел на тема „Холокост и съвременност“ организаторите ще срещнат публиката с талантливата Маги Перен, сценарист и режисьор на филма „Фалшификаторът“. В събитието на 22 октомври от 18ч. в кино „Люмиер" ще се включи и световноизвестният композитор от български произход Марио Григоров, автор на музиката. След дискусията ще се състои премиерна прожекция на лентата, който разказва действителната история на евреина Сиома Шьонхаус на фона на Втората световна война. Действието се развива в Берлин през 40-те. Тъй като най-добрите скривалища са очевидните, 21-годишният Сиома решава да излезе на светло, за да избегне депортиране. Използвайки самоличността на морски офицер, създадена от самия него, той се гмурка в нощния живот на града и дори намира крехка надежда за любов през най-мрачните моменти на войната. Денем фалшифицира документи за самоличност с помощта на четка и мастило и спасява живота на много евреи. Това умение обаче го излага на все по-голяма опасност. Настъпва момент, в който единствената надежда на Сиома за оцеляване е последната фалшива лична карта – със собственото му име върху нея. „Фалшификаторът“ бе включен в Специалната гала на Берлинале 2022 и получи Номинация за най-добър филм от филмовия фестивал във Вуковар през тази година.

Филмовият композитор и пианист Марио Григоров започва музикалния си път на 5-годишна възраст. Той постъпва като един от най-малките ученици, приемани някога в Софийската консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“). Продължава да учи музика в Техеран, Виена, Берлин, Сидни и израства като пианист и импровизатор. В продължение на 20 години живее в САЩ между Ню Йорк и Лос Анджелис. Освен че композира музика за филми, той обикаля Америка и Европа като соло пианист, партнирайки си със знаменитости като Уинтън Марсалис, Рой Харгроув, Джошуа Редман, Чарли Хейдън и Бела Флек. През 2014 г. съвместно с Дж. К. Роулинг пише оригиналната песен за „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Филмът е номиниран за пет награди БАФТА и за две награди на Академията, като печели наградата за най-добри костюми и така става първият филм на Wizarding World, удостоен с награда „Оскар“. Някои от най-разпознаваемите композиции на Марио Григоров произтичат от дългогодишното му сътрудничество с режисьора и носител на „Оскар“ Лий Даниълс. Понастоящем Марио Григоров живее между Лондон и Берлин.

„Музиката във филма трябва да се „слепва" с действието", заяви в ефира на Classic FM Radio Марио Григоров. Тя трябва да съпътства филма, а да не преобладава. Според него, филмите не трябва да се превръщат в място за лансиране на симфонии или други идеи на даден композитор, а да допълват режисьорската концепция по естествен начин. „Напълно трябва да се отдадете на филма. Това е трудно. Ако се съсредоточите като композитор, трябва да разберете какво иска режисьора, продуцента и техния екип. Това е по-трудно, отколкото да се напише музиката", пояснява българският творец със световна кариера. Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Марио Григоров в звуковия файл под главната снимка!

Марио Григоров е член и на престижното международно жури заедно с Оливие Бурдо, Аманда Стерс, Ясмин Пучи и Камен Калев, който е председател. Предстои тържествената церемония по награждаване на лауреатите в международния конкурс за пълнометражен игрален филм и конкурса за документален филм. Тя ще се състои на 21 октомври, петък, от 19:00 ч. в зала 1 на НДК в присъствието на авторитетното международно жури и официални лица. За елегантната статуетка в конкурса за игрален филм, базиран на литературна творба, се борят 10 филма, всеки от които блести със собствена светлина. В рамките на церемонията ще бъде обявен и победителят в състезанието за костюми. Непосредствено след връчването на отличията ще бъде излъчена ремиерно психологическата драма „Синът“ на световноизвестния драматург Флориан Зелер, номинирана за „Златен лъв“. Във филма участват Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и легендата Антъни Хопкинс!

Отново в рамките на дискусионния панел „Холокост и съвременност“ на 27 октомври в София ще гостува Жан-Филип Дагер, автор на пиесата „Сбогом, господин Хафман“. Тя вдъхва живот на едноименния филм, дело на режисьора Фред Кавайе. Събитието в Дома на киното предвижда разговор за процеса на адаптиране на пиесата и прожекция на самия филм - вълнуващ и проникновен разказ, който изследва отпечатъка на историята върху живота на трима души. В ролите ще видим Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински и др. На 23 октомври в кино „Одеон“, в рамките на дискусионния панел „Холокост и съвременност“ и утвърдения вече дискусионен формат „Психоанализа и кино“, ще обсъдим драматичния романс „Изборът на Софи“. Дискусията ще бъде предшествана от специална прожекция на филма. Модератор на инициативата е д-р Светлозар Василев, психоаналитик, лектор в Нов български университет.

Билети за фестивалните събития можете да закупите оттук: https://epaygo.bg/3709766830.

Ключови думи: