Мария Радоева ще блести в премиерата на

Мария Радоева ще блести в премиерата на "Пепеляшка" в Софийската опера и балет

На 16 октомври

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Мария Радоева, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
"Пепеляшка, или триумфа на добродушието“ от италианския композитор Джоакино Росини ще оживее на сцената на Софийската опера и балет на 16 октомври, а в образа на Анджелина ще се превъплъти мецосопраното Мария Радоева.  „Пепеляшка“ е завладяваща приказна история за бедното момиче, което се превръща в принцеса. Росини композира музиката за три седмици. Той е едва 25-годишен, но вече е постигнал огромна слава, благодарение на шедьовъра си „Севилският бръснар“. Елегантната режисура на Вера Петрова предизвиква усмивки и добро настроение дори там, където според либретото би трябвало да се чувстваме леко тъжни.
 
 
Сценографията на „Пепеляшка“ е необичайна - огромни пъстроцветни яйца побират героите ту като стаи, ту като каляска, ту се превръщат в цветна градина. В ролята на принц Рамиро ще гледате Хрисимир Дамянов, като Дандини – Атанас Младенов, Алидоро – Стефан Владимиров, Дон Манифико – Николай Петров, Тисбе – Благовеста Мекии-Цветкова, Клоринда – Мария Павлова. Диригент на спектакъла е Жорж Димитров.
 
Мария Радоева завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” през 2006 при доц. Людмила Хаджиева, а през 2012 се дипломира и като магистър. Любовта й към вокалната музика се заражда в Детския хор на БНР, където в продължение на десет години е солистка. Тя е лауреат на редица конкурси в България („Светослав Обретенов“, „Георги Златев-Черкин“, „Любомир Пипков“, и др.), печели и специалната награда от конкурса за камерна музика в град Марл, Германия. През 2006, след участие в конкурса „Нойе Щимен“ („Нови гласове“) в Германия, е приета в специален майсторски клас. Участвува и в други майсторски класове, ръководени от световноизвестни имена като Катя Ричарели, Франсиско Арайза, Зигфрид  Йерусалим и Густав Кун. През 2011е избрана сред повече от 600 кандидати да участва в престижния певчески конурс „Световен вокалист – Кардиф“ (“Cardiff Singer of the World”).

Дебютира в оперна постановка през 2006 на сцената на Русенската опера в ролята на Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт. През 2008 е поканена от маестро Кристоф Русе да участвува в неговия проект „Монтеверди“ с концерти на различни места в областта Тоскана, Италия. Дебютът й в Софийската Опера и Балет е през 2010 в ролята на Мюзета в „Бохеми“ от Пучини. В същата роля през 2012 дебютира на италианска сцена – в Театро Комунале в Модена.

Заради широкия диапазон на гласа си и разнообразните си музикални интереси, тя е избрана да изпълни сопрановата партия във Втора симфония на Густав Малер с френския Национален оркестър на областта Лоара (“Orchestre National de Pays de la Loire”) под диригентството на Исаак Карабчевски. С успех участва и в Реквием на Верди с Кралската филхармония в лондонската зала Ройал Фестивал Хол. През 2013 излиза първият компактдиск с нейно участие – „Малка тържествена меса“ („Petite Messe Solennelle“) от Росини. През следващите години се изявява в Театро Реджо в Торино, Театро Масимо в Палермо, операта във Варна и Пловдив  и Тиролския фестивал в Ерл („Tiroler Festspiele Erl“) в Австрия, където под диригентството на Густав Кун пее в „Набуко” на Верди, „Семирамида” и „Eрмион” на Росини, и „Царят-пастир” на Моцарт.

Между 2006 и 2012  посещава майсторските класове на Райна Кабаиванска. Многократно е стипендиант на фондация „Райна Кабаиванска“ и Нов Български Университет. Учила е също и при Дарина Такова и Пламен Бейков.

Участва в номинираната за културно събитие за 2019  постановка на „Орфей и Евридика” (в ролята на Евридика), с режисьор Стефано Пода и диригент Лучано ди Мартино, на Античния Театър в Пловдив.

През 2021  дебютира в ролята на Елена от операта на Росини „Жената от езерото“. Произведението се изпълнява за първи път в България, на сцената на Софийската опера и балет , в постановка на академик Пламен Карталов.

Ключови думи: