Мариана Пенчева представя
Снимка: Държавна опера – Стара Загора

Мариана Пенчева представя "Слънце и любов" в София

На 3 май от 19.00ч. в Камерна зала „България”

Световнопризнатата оперна дива МАРИАНА ПЕНЧЕВА в една романтична песенна вечер на сцената на Камерна зала „България”.

Петият концерт от цикъла „Музика без граници” ще бъде представен на 3 май, вторник, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България”.

SOLE e AMORE/СЛЪНЦЕ И ЛЮБОВ продължава вече установената традиция от специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от големите оперни имена, талантливи инструменталисти, актьори, поети. Този път във фокуса е световната оперна певица – мецосопраното МАРИАНА ПЕНЧЕВА, която ще представи камерния концерт с искрящото заглавие „Слънце и любов”, заимствано от едноименната песен на Пучини. Мариана Пенчева е подбрала камерните творби на композиторите, чиито опери са в основата на нейната забележителна международна кариера. Неин партньор на сцената е младата и талантлива пианистка Василена Атанасова, а към техния тандем се присъединява и актрисата Силвия Лулчева, която ще внесе допълнителен изискан колорит в програмата с подбрани стихове любовна лирика.

Познавам Василена Атанасова още от дете, тъй като е дъщеря на една от най-близките ми приятелки от студентските години. Тя се формира като музикант буквално пред очите ми и аз имах възможност да проследя нейното развитие стъпка по стъпка. Двете с нея работим като тандем и в НМА “Проф Панчо Владигеров “. От известно време имахме желание да направим концерт заедно и бяхме заложили тази идея в бъдещите си планове.

Когато споделихме това с директора на Старозагорската опера Огнян Драганов получихме покана от него да подготвим изцяло камерен рециталОттам нататък нещата се развиха изключително бързо и лесно. Спряхме се на музика от композитори, чийто опери съм пяла на сцена многократно и чувствам особено близки, но до момента не бях пяла толкова голяма част от камерните им произведения.

В тази програма сме включили творби на едни от най-известните представители на италианското белканто Винченцо Белини и Гаетано Доницети, на романтизма с Джузепе Верди, последван от Джакомо Пучини , чрез който преминаваме към веризма на Алфредо Каталани, Руджеро Леонкавало и Амилкаре Понкиели.

Всяка една от тези творби разказва по една история , която чрез камерната форма достига до слушателя незабавно и се развива за много по-кратко време отколкото в класическа оперна творба.

И двете с Василена обожаваме тази програма. Селектирахме я по естествен начин, като първоначално бяхме набелязали доста по-голям брой песни, за да можем да подберем тези, които чувстваме най-близки до нас и бихме искали да ги споделим с публиката с огромно удоволствие!” – споделя Мариана Пенчева.

Билети за концертите са налични на касата на зала „България“, онлайн и в
мрежата на Ивентим.

Цени на билетите:15 лв.

Специална цена за пенсионери – 12 лв.

За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева

Ключови думи: