Маестро Светослав Борисов за работата си с Оркестъра на Двореца
Светослав Борисов

Маестро Светослав Борисов за работата си с Оркестъра на Двореца "Шьонбрун" Виена

Той е първи диригент и заместник-музикален директор на Опeрния театър в Магдебург (Германия), както и артистичен директор на австрийския камерен оркестър CON FUOCO в Грац

От сезон 2016/2017 Светослав Борисов e първи диригент и заместник-музикален директор на Опeрния театър в Магдебург (Германия), както и артистичен директор на австрийския камерен оркестър CON FUOCO в Грац. В периода 2013  2016 г. е диригент на Симфоничния оркестър Бохум, а успоредно с това е и главен диригент на Варненска oпера. Поддържа и до днес тесни контакти и с двете институции като чест гост.

Част от кариерата му преминава и на пулта на Оркестъра на Двореца "Шьонбрун" -Виена, който на 8 август ще изнесе концерт пред катедралния храм "Св.Александър Невски" в София с медийното партньорство на Classic FM Radio. Чуйте какво сподели маестро Светослав Борисов в интервюто на Георги Митов, разположено в звуковия файл под главната снимка! 

През сезон 2021/2022 г. в Магдебург наред с множество репертоарни заглавия и симфонични концерти, Борисов ще дирижира новите постановки на оперите „Риголето“ и “Фалстаф“ от Верди , „Дон Жуан“ от Моцарт и „Фигаро се развежда“ от Елена Лангер. В периода от 2016 до днес под неговата палка са прозвучали десетки заглавия от оперния репертоар: „Фауст“ и „Ромео и Жулиета“ на Гуно, „Аида“ на Верди, „Хензел и Грегел“ на Хумпердинк, „Саломе“ на Р. Щраус, „Тоска“ на Пучини, „Летящият холандец“ на Вагнер, „Дон Паскуале“ на Доницети и мн. др. В репертоара си поддържа популярни оперни заглавия, сред които са „Дон Карлос”, „Травиата”, „Eрнани”, „Севилският бръснар”, „Сватбата на Фигаро”, „Любовен еликсир”, „Кармен”, „Отело”, както и симфонични творби от класически и съвременни композитори.

Светослав Борисов има успешно и ценно сътрудничество с много оркестри, сред които са „Бетовен оркестър“  Бон, симфоничните оркестри на Бохум и ДюселдорфГьотингенския симфоничен оркестър и Новата филхармония на Вестфалия. Гостувал е като диригент в Австрия, Белгия, Китай, Германия, ГърцияЛитва и Украйна. Преди няколко години, в последния момент замества Кшищоф Пендерецки във Филхармонията на Грац и дирижира оркестъра отново през 2018/2019 г. Той е и редовен гост на „Брукнер оркестър “ в Линц. Няколко пъти гостува и в Националната опера в София, а през 2016 г. и в Истанбулската опера с балета „Корсар“ от Адолф Адам. През юни 2022 г. е планиран неговият дебют с Бранденбургския симфоничен оркестър.

През 2007 г. Светослав Борисов основава камерния оркестър CON FUOCO, с който има успешни изяви, както в Австрия, така и в чужбина, а през юни 2019 дебютира и в концертния сезон на Музикферайн Виена.

Пътят в музикалната професия на Светослав Борисов започва с обучение по пиано в последствие се пренасочва към тромпет и с него завършва Варненското музикално училище. Следва в Университета за музика и театрално изкуство в Грац и се дипломира със специалност тромпет . По-късно завършва с отличие магистърска степен по оркестрово дирижиране в класа на Мартин Зигхарт . Участва в майсторски курсове на известни музиканти и диригенти: Ралф Вайкерт, Бернард Хайтинг, Хесус Лопес Кобос, Курт Мазур, Стивън Слоан, сър Роджър Норингтън, Силван Камбрелян и др.

Ключови думи: