Маестро Найден Тодоров - на пулта на Оркестъра на Санремо преди служебната власт

Маестро Найден Тодоров - на пулта на Оркестъра на Санремо преди служебната власт

Директорът на Софийската филхармония ще дирижира на 6 април в Италия

Преди броени часове стана ясно, че директорът на Софийската филхармония ще бъде новият служебен министър на културата в кабинета на Димитър Главчев. Новината заварва маестро Найден Тодоров на път за Италия. На 6 април той ще представи Концерт за пиано №3 и Симфония №2 от Бетовен  със Симфоничния оркестър на Санремо. Солист на вечерта ще бъде младата пианистка Мая Оганян – носителка на множество престижни награди, сред които „Шуман“, „Vienna Grand Prize Virtuoso Competition”, “Orbetello Piano Competition”, “La Palma D'Oro” и др.

2024 г. се оказва Бетовенова година за маестрото,който има поредица от концерти с музиката на австрийския гений. На турнето, организирано от Филхармонията в САЩ той дирижира увертюрата „Кориолан“,  трети и пети концерт със солист Ивайло Василев, както и Симфония №7, а в София, Русе и Букурещ представи четвърти концерт със солист Елена Башкирова и Симфония №4.

Найден Тодоров е сред любимите диригенти на Симфоничния оркестър на Санремо, с който го свързва повече от десетгодишна история. Винаги приеман с възторг от италианските музиканти, те и този път не скриха ентусиазма си от срещата с него.

Симфоничният оркестър на Санремо е една от най-старите и престижни италиански музикални организации. Основан през 1905 г., той е част от 12-те държавни оркестри  и е културна институция  с регионално значение в Лигурия. От 2003 г. оркестърът придобива юридически статут на фондация. В своята дълга история, съставът е работил с най-великите диригенти и солисти. Основното място за неговите концерти е оперният театър на казино Санремо.

След Италия, маестро Тодоров се завръща в София, където му предстоят концерти с Веско Ешкенази, Бомсори и Сабине Майер.

Ключови думи: