Маестро Найден Тодоров дебютира в Бразилия

Маестро Найден Тодоров дебютира в Бразилия

От тонална до атонална класическа музика, от презентации, посветени на европейски творби, до пиеси от латиноамериканския репертоар, от симфонични формации до аранжименти за камерна музика. Това е интензивната програма за август на Симфоничния оркестър на Националния театър "Клаудио Санторо" /Orquestra Sinfônica do Teatro Nacional Claudio Santoro (OSTNCS)/. В нея прави впечатление името на маестро Найден Тодоров, който ще дебютира в Бразилия по време на този концерт със съвременна програма.

Дейностите на Секретариата за култура и творческа икономика (Secec), към който работи оркестъра, включват също ново издание на традиционното събитие Iate in Concert -филантропска дейност за събиране на дарения и дидактически изложби за студенти от обществената мрежа на Федералния окръг на град Бразилия.

„В дейностите през втората половина на годината е поддържането на кураторската програма за музикално многообразие. През август започнахме с репертоар, изцяло посветен на нови оригинални тонални композиции“, обяснява главният диригент на оркестъра Клаудио Коен. „Целта е да представим на публиката музикалните идеи на новите съвременни композитори“, подчертава маестрото.

Един от тези нови композитори е американката Джесика Т. Картър (1992). Цигуларката и мецосопрано ще изпълни песента си Rancor and Triumph, Концерт за виолончело, изпълнен от оркестъра със солистката виолончелистка Лариса Матос. „Гласът на соло виолончелото носи голяма емоционална отговорност, тъй като е отговорен за предаването на гнева, меланхолията и болката, изпитани от част от американското общество през 2016 г., след избирането на Доналд Тръмп. Виолончелото представлява гласът на недостатъчно представения, маргинализиран и объркан американец", пояснява Матос.

Това и пълната програма, която директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров имаше честта да дирижира:

Concerto Contemporâneo
Who We Are (Cody Hutcheson)
Rancor and Triumph Concerto para violoncelo (Jessica Cárter)
Solista- Larissa Mattos (violoncelo)
In Memorian and Celebration (Andelena G.Jackson)
Doina & Dances Overture (Laurence Sherr)
The Timelapse Project: Origins (Jeremy Nathan Tisser & Ashley Tamar Davis
It is, Isn’t It (Isaac Villaroya)
Summer Haze (Jacob Elkin)Beringia – Benjamin Johnston-Urey

Ключови думи: