Maestro magazine отбелязва успеха на Аглея Канева и Александър Вичев

Maestro magazine отбелязва успеха на Аглея Канева и Александър Вичев

Престижното издание публикува интервю с дуото

Едно от водещите световни издания за класическа музика публикува отбеляза успеха на Аглея Канева и Александър Вичев, като публикува интервю с младите музиканти. "От 4 години ( 2019г.) учим в един клас в НУМТИ "Добрин Петков " - музикалното училище в родния ни град Пловдив , профил ударни инструменти с преподавател Пенчо Пенчев. Първоначално свирихме заедно в камерната формация за перкусионни инструменти - ансамбъл Престо . А Преди 3 години дойде предложение от нашия учител Пенчо Пенчев да сформираме перкусионно дуо . Първата ни пиеса направи фурор  и така продължихме да изучаваме  други произведения. За тези три години имаме 6 самостоятелни концерта и много участия в благотворителни и тематични събития в цялата страна", разказват талантливите български музиканти.

Те споделят някои незабравими моменти от своята кариера като перкусионно дуо, а 2023г. окачествяват като преминала "на един дъх , изпълнена с много адреналин,  сълзи от радост и щастие от добре свършена работа"."Първият най-силен емоционален момент е когато свирихме за първи път със симфоничен оркестър . Това е концерта ни месец май с диригент Левон Манукиян и Симфониета Шумен . Концертът мина  с голям успех и последва втори в гр. София отново с диригент Левон Манукян и AGBU Sofia chamber orchestra на емблематичното археологическо място в центъра на нашата столица - Античен културно-комуникационен комплекс Сердика. Последваха и други концерти и участия. Годината завърши с най-силното емоционално преживяване  до момента в нашия живот - концерта ни на 15 ноември в Зала "България" с камерен ансамбъл "Софийски солисти" и диригент Константин Добройков. Аплодисменти които получихме са най - голямата мотивация да продължаваме да се развиваме ", припомнят Аглея и Александър. 

Според Вичев, "споделяме помежду си  всичко което слушаме от  репертоара, записите и дискографията на класически и съвременни композитори , както и на изпълнители на перкусионни инструменти. Аз обичам да  слушам маримба изпълнители от цял свят.  Когато едно произведение ме докосне започвам да търся ноти и дали има аранжименти за дуо. Класическата музика дава много музикални възможности в аранжименти за две маримби. Произведенията звучат уникално с дълбочината и финес на звука на перкусионните инструменти. Затова искаме да продължим да свирим повече класическа музика ,най-вече барокова". По думите на Аглея, "в момента концертния ни репертоар включва пиеси на  Йохан Себастиан Бах , Сергей Рахманинов , Римски-Корсаков, Емануел Сежурне, Хенг Лиу и др. Всяко едно произведение има своята красота и за мен е  преживяване когато го свиря. Например динамиката в пиесата face 2 face на  Хенг Лиу е изключително разтърсваща както за нас като изпълнители , така и за публиката. А концерта "Готан" на Емануел Сежурне е истинско емоционално преживяване в трите му части.  От нежното пианисимо до яростното фортисимо. Аз съм влюбена в него. Бихме искали да свирим и други произведения на Емануел Сежурне като например Концерт за маримба и вибрафон , както и пиеси на български композитори в аранжименти за дуо".

Музикантите припомниха пред Maestro magazine и своите индивидуални постижения. Александър Вичев, който е роден на 12.11.2007г, свири от шест годишен на ударни инструменти като индивидуален изпълнител , в дуо с Аглея и като солист на ансамбъл за ударни инструменти "Престо". Печелил е награди в редица конкурси, някои от които са:  Първа награда – Международен конкурс за млади музиканти – Перник 2015, Първа награда – VII Международен конкурс за ударни инструменти „Пендим" – Пловдив 2019, Втора награда – Национален конкурс за млади музиканти „Музика на Европа" – Бургас, март 2019 г.,Първа награда - Национален конкурс за млади музиканти „Музика на Европа" – Бургас, април 2021 г., Първа награда – Онлайн конкурс за велики композитори – Ударни секция – 2021г. и др. Взимал е участие в майсторски класове, някои от които са: "Мартенски музикални дни" - Международна музикална академия Саша Попов - Русе, март 2018г., IV „Амстердам маримба уикенд" – Амстердам, март 2020г., VI "Международен фестивал на маримба и перкусии" – Плевен юли 2021г., Академия „Ударните инструменти срещат идентичността" – Грац, юли 2021г., Академия и Майсторски клас при Небойша Живкович – Виена, септември 2022г. Той е носител и на наградата „Млад Музикант на Годината" 2021г. на БНР. Вичев отличава концертите си като индивидуален изпълнител през 2021г. *май- Симфониета Шумен и декември - Разградска филхармония), 2022г. (февруари Симфониета София, май - Арменски оркестър (София)) и през 2003г. (април - Оркестър на НМА Панчо Владигеров, април- Камерен оркестър - Перник и септември- Габровски камерен оркестър).

Аглея Канева, родена на 06.06.2007 г. в гр Пловдив, свири от 4 години на ударни инструменти. Освен в перкусионно дуо с Александър, е и член на ансамбъл за ударни инструменти "Престо " с вокал и перкусии. "Не само съм отдадена на ударните инструменти ,пея поп и джаз музика. Занимавам се с пеене, водена от любовта си към джаз музиката. Любимите ми женски образи ги откривам в Ella Fitzgerald, Nina Simone, Diana Krall, Esperanza Spalding и др. Имам много призови отличия от международни и национални музикални конкурси. Четири години подред съм част от "Успелите деца на фондация Димитър Бербатов" в категория поп и джаз пеене. Трета поредна година съм част от артистите на младежка сцена на Банско джаз фест. През 2023г. на "Музикартисимо майсторски класове" - част от програмата на Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" бях представена  като  млад джаз-изпълнител и специална изненада в концерта на именития джаз музикант и композитор Любо Денев", разказва тя. "Танцувам салса от 10 години. С моя клуб "Chicas Del Mambo Dance Studio" спечелихме 3 място на Euroson Latino Virtual Dance competition в Мексико 2021. Музиката е моя начин да се изразявам и да разбирам света", разкрива още Канева. 

Извън сцената, Александър заяви, че през свободното си време обича да слуша различни стилове музика. "Интересувам се от кино и често ходя с брат ми и приятели на премиери на нови филми. Харесвам да чета книги . През ваканциите пътувам сред природата , обичам планината". От своя страна, Аглея залага на тенис и плуване."Обичам да пътувам както в България така и по света, да откривам нови места  и приятелства. Имам домашни любимци - куче Golden retriever - Лина и котенце -Порши.Обожавам да яздя. Конете са голямата ми страст", каза тя.

Акцент в интервюто е участието в музикалната надпревара WBMC. "Тази година си поставихме за цел да участваме в международни конкурси извън България,  за да можем да се ориентираме какво е нашето развитие и да видим как ще бъдем оценени. Изключително сме щастливи от наградата. Това е най-големия подарък за нашия труд", коментира дуото.

Канева и Вичев мечтаят да развият концертния си репертоар с още въздействащи произведения. "Мечтаем за хубави инструменти.Преди Коледа организирахме благотворителен концерт с кауза събиране на средства за нов вибрафон. Мечтаем да свирим със симфонични оркестри не само в България и по света . Много е смело но мечтаем за Виенската филхармония, Кралския Концертгебау, Берлинската филхармония и др.  Мечтаем да стъпим в най-прекрасните зали по света като артисти и като публика - Музикферайн, Виена, Роял Албърт Хол- Лондон, СО на Полското национално радио, Театър Марая- Саудитска Арабия и всички прекрасни зали по света. Не искаме да спираме да мечтаем", завършват интервюто си двете дарования.

 

Ключови думи: