Маестро Камджалов и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров се впускат в предизвикателствата на

Маестро Камджалов и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров се впускат в предизвикателствата на "Кармина Бурана"

На 18 май в София и на 20 май в Пловдив

Чуйте какво споделиха маестро Йордан Камджалов и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Йордан Камджалов и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров имат дълга и успешна история на съвместни концерти и записи.

През октомври 2017 г. са удостоени с най-престижната награда за класическа музика в Германия  Echo Klassik, заедно Симфоничния оркестър на БНР в категория „Запис на концерти от 20/21 век“, а през 2019 година получават номинация за друга престижна европейска награда в звукозаписния свят - Opus Klassik, за чието отличие има принос и създадения от Йордан Камджалов GENESIS ORCHESTRA  още с първия си запис.

На 18 май в зала "България" в София и на 20 май в Античния театър в Пловдив те отново ще творят заедно.

Заедно с хора на Музикална лаборатория за Човека, ансамбъла на GENESIS ORCHESTRA, детски хор към Италианския лицей и солистите: Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов,  Ви канят на премиерната за България нова разтърсваща интерпретация на "Кармина Бурана" от Карл Орф– версия от 1956г. за  два рояла, ударни, хор, детски хор и солисти, създадена от Вилхелм Килмайер, ученик на композитора.

 "Зала "България" е напълно разпродадена", обяви в ефира на Classic FM Radio маестро Йордан Камджалов. Той поясни, че столичани са изкупили и правостоящите места само за един ден. "Каним публиката в Пловдив не на поредния концерт, а да присъстват на тайнството на раздаването, подплатено от високия професионализъм и хуманност, защото ако едно изкуство не служи на хората, то е излишно изкуство", подчертава изявеният диригент. 

"Репетициите текат от няколко дни и точно както трябва от най-висока професионална класа. Никой не си гледа часовника. Думите "профсъюзи" не съществуват, а само красивата музика. Нашият бог е Карл Орф", сподели Аглика Генова. "В тази версия двете пиана поемат ролята изцяло на оркестъра с подкрепата на ударните инструменти. На практика ние представяме цялата оркестрова партия на произведението. Орф показва кои линии, хармонии и съпоставки са най-важни", допълва Любен Димитров. "Тази творба е изпълнена с много разнообразни чисто човешки характерности, чувства, изживявания, които са валидни до този момент. Това я прави толкова вечна и актуална", обяснява той.  "Текстовете на сборниците с песни от 13 век, върху които е изградена творбата, са открити в манастир в Южна Бавария. Най-нови открити говорят, че въобще не произлизат от Бавария, но ще го оставим на музикалните историци", разкрива Аглика Генова. "Възвеличава се човек, бог, емоция, любов, природа и красота и същевременно е пълно със сарказъм и гротеска, вкл. критика към църковни догми и служители, които не служат на църквата", каза още тя.

"Тук хората се раздават напълно. Не искаме да музицираме с хора, които когато са на сцената или в репетиционната зала имат други ангажименти освен това да дадат всичко от себе си. Това прави репетициите особено леки и ефективни", коментира маестро Камджалов. "Ще завъртим кръга на творението и ще насочим посланието си към вечността. Каним слушателите да бъдат съпричастни на магията, която ще творим заедно", добави той.

Всички дейци на културата, образованието и просветата, както и всички учащи се, при желание, могат да се възползват от нашите специални условия за тях вече и при закупуване на билети онлайн, както и на касите на зала България и Античен театър – Пловдив.

Концертът в Пловдив е под патронажа на г-жа Ива Митева - зам.-председател на Народното Събрание

Ключови думи: