Маестро Йордан Камджалов - с коледна покана и премиера
Снимка: Фондация Йордан Камджалов

Маестро Йордан Камджалов - с коледна покана и премиера

На 19.12.2021г. в зала "България". Начало: 18.00ч.

Чуйте повече за концерта от интервюто на Радостина Узунова с маестро Йордан Камджалов в звуковия файл под главната снимка!

За пета година Йордан Камджалов утвърждава нова  българска музикална традиция за Коледа с музиката на арх. Димитър Ненов.

„След високата оценка от страна и на широката общественост към творчеството на Димитър Ненов и неговата „Коледа“, избрана за „Музикален проект на годината 2019“, сме убедени във важността, независимо от обстоятелствата, да продължим с ежегодното представяне на безпрецедентния шедьовър, основан на съхранявани от българския дух хилядолетни традиции", съобщават организаторите.

Тази година тържественият коледен концерт се провежда в зала „България“ на 19.12.2021г., в деня в който отбелязваме 120 години от рождението на великия български гений Димитър Ненов - пианист, композитор, музикален педагог, архитект и виден общественик. Начало: 18.00ч.

Концертът  е под палката на международно признатия диригент Йордан Камджалов, с участието на симфоничен GENESIS ORCHESTRA, обединяващ доказани професионалисти от страната и света и хора на Музикална лаборатория за Човека, солисти – Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов.

Продължава и ангажимента на организаторите на концерта към каузата за спасяване на културното наследство на Димитър Ненов чрез възстановяване на негови архиви и световни примиери за 21 век на част от неговото творчество, включително записи. След вокален цикъл "Родина", тази година за първи път от над 50 години ще прозвучи в своята цялост „Цикъл от шест народни песни из разни краища за висок глас и оркестър“.

Програма:

- Музикално въведение – аспекти на творческата лаборатория на Димитър Ненов, водещ – Йордан Камджалов.

- Димитър Ненов - „Цикъл от шест народни песни из разни краища за висок глас и оркестър“, солист Гиргина Гиргинова. Световна премиера за 21 век.

- Димитър Ненов – “Коледа” за оркестър, хор и солисти (1938-1939)

Йордан Камджалов завършва с отличие дирижиране в София и Берлин. Специализира в майсторски класове на диригенти от световна величина. Има впечатляващи изяви на три континента.

През 2011 е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг. През 2018 година е поканен за поста Музикален директор и главен диригент на Хърватската Национална опера и филхармония в Риека - Европейска столица на културата 2020.

През 2014 НАСА и Международния център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 като заявяват, че “той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

Съосновател и член на съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия.

Съучредител на фондация „Йордан Камджалов“ през 2010г.

Инициатор и създател на Музикална Лаборатория за Човека през 2014г.

От 2015г. Артистичен директор и Главен диригент на международния  GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани  изпълнители от страната, Европа и света.

От 2018г. съучредител и Артистичен директор на ACADEMIA MUSICA, нова образователна форма към „Лаборатория за Човека“.

От 2021г. съучредител, Музикален директор и Главен диригент на Международна музикална академия и фестивал „Борис Христов“ в Италия.

Канен за лектор във висши учебни заведения в България и по света, между които Heidelberg University - Германия, Raffles Institution - Сингапур, Болоня – Италия, Harvard University.

Реализира редица звукозаписни проекти за престижни международни лейбъли, като EDEL и CPO records.

През 2011 е избран за „Музикант на годината“, БНР.  Удостоен е с едни от най-престижните международни отличия в областта на класическата музика като Echo Klassik 2017, а през 2019 година, заедно със създаденият от него GENESIS ORCHESTRA, получава номинация за Opus Klassik в Берлин.

Лауреат на редица международни конкурси за диригенти, включително „Gustav Mahler International Conducting Competition“, „Jorma Panula International Conducting Competition“ и други.

Йордан Камджалов за Димитър Ненов:

„Свръхинтелект. Свръхчувствителност. Свръхритъм. Гигантски дух. Космополитен поглед. Трансцендентална мисъл. Анти-битовизъм. Мирова скръб. Екстаз. Достъп до абсолютната тишина. Проводник на свръхсила. Хиперорганизация. Свръхнежност. Над-стилистичност. Над-националност. Връща фолклора в неговата родина – космоса. Гигант. Гостенин от бъдещето. Универсален гений. Болка. Победа. Несравнимост.

Един от най-големите подаръци в живота ми, човек, който ме завладя само за секунди, още когато бях на 13 години. Една мечта, един вдъхновител, една гръмотевица, осветяваща доживотно непознати кътчета от съзнанието ми, задвижвайки най-личните струни на чувствителността и стремежа.“

Международният български симфоничен GENESIS ORCHESTRA, окачествен още след първия си концерт като “нова страница в културната ни история”, е център на Концептуалната Културна Платформа на визионера Йордан Камджалов, който поема отговорността да бъде негов артистичен директор и главен диригент. GENESIS ORCHESTRA обединява доказани български изпълнители от страната, Европа, Америка и Азия. Водени от своя професионализъм, опит и страст към музиката, те се събират, за да дадат нови измерения и импулси за развитие на културното пространство.

Музикална лаборатория за Човека:

Концептуален вокален проект, разгърнат в три формата, стъпващ върху безпрецедентната, международно призната българска хорова традиция. Основната задача на Музикална лаборатория за Човека не е нито репертоара, нито самата музика, а търсенето и копнежът към безкрайните и неподозирани възможности и перспективи пред творческия потенциал на самия Човек.

Хоровият ѝ формат представлява широка гражданска селекция от личности с изявен музикален и вокален потенциал и любов към музиката, обединени в стремежа си да изпълняват големите световни шедьоври. Диригент: Мая Василева-Четрокова.

Ключови думи: