Маестро Йордан Камджалов представя Голяма меса във фа минор от Антон Брукнер с Плевенската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и

Маестро Йордан Камджалов представя Голяма меса във фа минор от Антон Брукнер с Плевенската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и

На 29 март от 19.30ч. в зала "България"

 

В звуковия файл под главната снимка чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с маестро Йордан Камджалов по повод предстоящия концерт!
 
 
Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и Йордан Камджалов обединяват творческата си енергия за представянето на GROßE MESSE (Голяма меса) фа минор от Антон Брукнер в Зала „България”.
 
На 29 март (вторник) от 19:30 часа в Зала „България” почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор, за солисти, хор, оркестър. Концертът ще започне с музикално въведение, в което Йордан Камджалов ще сподели ключови теми, формули и идеи, заложени в изпълняваната композиция. Целта на този формат е да спомогне за по-дълбоко навлизане и преживяване на творбата и цялостния музикален процес, както на емоционално, така и на интелектуално ниво.
 
 
За събитието на сцената ще творят съвместно повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Вера Гиргинова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор и Свилен Николов – бас. Диригент на концерта ще бъде маестро Йордан Камджалов. Диригент на НФХ „Светослав Обретенов” – Славил Димитров.
 
Да интерпретира мащабни творби от Чайковски, Брамс, Орф, Стравински, Вагнер, Малер, Хиндемит или Брукнер е практика в професионалния живот на маестро Йордан Камджалов. Крупните форми – опера, меса, симфония, кантата, реквием и др., са предпочитани от него, а публиката винаги е прикована от забележителното му сценично присъствие, прочит, дълбочина и сила на внушението.
 
В духа на класическата традиция месата е в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, наситени с мечтателност и красота, пълни със смирение и духовна сила. Композирана през 1867 г. тази меса на Брукнер придобива най-голяма популярност след симфониите му.
 
Билетите на касата на зала „България” и в мрежата на Ивентим
 
Снимка: Плевенска филхармония
Ключови думи: