Маестро Емил Табаков и синовете му през обектива на Стефан Джамбазов
Снимка: Стефан Джамбазов/ Фондация "Въпреки"

Маестро Емил Табаков и синовете му през обектива на Стефан Джамбазов

Фотоизложба показва тримата творци от една фамилия

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с журналистката Зелма Алмалех в звуковия файл под главната снимка!

На 28 април 2022г. от 14.00 часа в НГПИ „Св. Лука“ (София, бул. „Сливница“ № 134) ще бъде открита фотоизложбата „Емил, Юлиян, Мартиан…“ със снимки на Стефан Джамбазов. Експозицията представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията Табакови – музикант и художници. Тя е различен поглед към творци, емблематични за съвременното ни изкуство. В нея ярко място заемат диригентът и композитор Емил Табаков и синовете му визуалните артисти Юлиян, сценограф,  и Мартиан, скулптор, автори и на пърформанси. Фотографското пътешествие представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията. Снимките на Стефан Джамбазов разказват преди всичко с обич към артиста и радост от красивата връзка между бащата, забележителен музикант и синовете му, талантливи и много различни художници.

"Една вечер, разглеждайки за кой ли път богатия архив на Стефан и разговаряйки в мислите си с него, реших, че си заслужава да се подготви тази изложба. Не бих искала зрителя да гледа на нея като експозиция в негова памет, а като красива част от разказа му за любовта му към изкуството и творчеството. Юлиян Табаков издаде прекрасен каталог за изложбата си „Портрет на умиращ титан”. Посветил го е на Стефан…", разкри журналистката Зелма Алмалех, която 45 години споделя с него "красивия живот на любовта, на вълнението и радостта от изкуството". По думите й, "последните снимки на Стефан Джамбазов са от изложбата на Юлиян Табаков „Портрет на умиращ титан” в столичната галерия „Райко Алексиев“, която се откри на 5 март 2021 година. След 10 дни на 15 март Стефан се пресели в Отвъдното след дълга битка с тежко онкологично заболяване. Работеше до последния си миг с изключителен дух, с желание за живот да продължи напред. Той не е професионален фотограф, но от детските си години обича да снима, да улавя мигове, човешки състояния".

Фотоизложбата ще бъде разположена в галерията на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, която са завършили Юлиян и Мартиан Табакови. Мартиан за кратко е бил и учител. Дизайнът на фототаблата е на доц. Ненко Атанасов, преподавател в НХА, който също е възпитаник на училището.

Експозицията „Емил, Юлиян, Мартиан…“ със снимки на Стефан Джамбазов /1951-2021/ е негова втора след „Андрей Даниел – последните 7 години“.  Той създаде  със снимките и текстовете си в сайта и проектите на фондация „Въпреки“ част от съвременната ни  художествената история. Това е първата изложба по проекта на фондацията с подкрепата на Столична община  и в партньорство с НГПИ „Св. Лука“. Следващите изложби ще са в партньорство със Софийска филхармония, Младежки клуб “The Step” и СБХ, за които ще ви информираме своевременно.

Ключови думи: