Маестро Емил Табаков и пианистът Емануил Иванов ще покорят публиката във Варна

Маестро Емил Табаков и пианистът Емануил Иванов ще покорят публиката във Варна

5 октомври, 19.00, Основна сцена

На 5 октомври от 19.00ч. на Основната сцена на Държавна опера Варна ще се проведе симфоничен концерт със солист Емануил Иванов /пиано/. Оркестърът на Варненската опера ще бъде дирижиран от маестро Емил Табаков.  В програмата: Концерт № 3 за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов и Картини от една изложба на Модест Мусоргски. Оркестър на Държавна опера Варна. Билети ще намерите на касата на пл. "Независмост" №1 във Варна и онлайн на ФКЦEVENTIMGRABO

„Избрах Концерт № 3 за пиано и оркестър на Рахманинов заедно с пианиста Емануил Иванов. Придържайки се към стила на руската класика, включихме във втората част на програмата „Картини от една изложба“ на Мусоргски“, разказва диригентът Емил Табаков. Той определя Емануил Иванов като „изключителен млад пианист със самобитен талант“. А Концерт № 3 на Рахманинов маестрото характеризира като „един от най красивите концерти, създавани някога, също и един от най-трудните - и за солиста, и за оркестъра.“

„Картини от една изложба“ на Мусоргски е световноизвестно произведение, а оркестрацията на Равел носи на творбата още по-голям блясък и с нея тя придобива широка известност в цял свят. Това е една от основните и любими творби в оркестровата практика – много виртуозно написана  творба, която дава възможност на всеки оркестър да покаже високите си професионални умения“, допълва обясненията си световноизвестният диригент.

„Във Варна гостувам често и се чувствам все по-добре с оркестъра на Варненската опера. Когато един диригент работи по-дълго време с даден оркестър, се чува и вижда какво той е направил с този оркестър, какво е успял да постигне. Аз мога да отбележа, че Варненският оркестър става все по-добър“, подчертава Емил Табаков, постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна.

 

Емануил Иванов 

Роден е през 1998 г. в Пазарджик. Свири на пиано от 7-годишна възраст. Първите си стъпки в клавирното изкуство прави с помощта на Галина Даскалова в родния си град, а след това работи с проф. Атанас Куртев. Следва с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам, под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Участвал е в майсторски класове на изтъкнати пианисти като Дмитри Башкиров, Кирил Герщайн, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Питър Донохоу и др.

Емануил Иванов привлича вниманието на международната музикална общност, след като получи първа награда в 62-то издание на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Болцано, Италия. Успехът на младия музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Част от наградата му е и солов концерт в “Ла Скала”, състоял се през 2021 без публика поради пандемията, но предаван онлайн. Емануил Иванов участва в много фестивали в България, изнася солови рецитали във Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. През 2022 дебютира в една от най-престижните европейски зали – „Херкулесзал“ в Мюнхен. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия.

Носител е на награди от престижни международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати”, на наградите „Кристална лира“ и „Млад музикант на годината“, както и на престижни награди във Великобритания като “Musicians’ Company Silver Medal” и “Carnwath Piano Scholarship”.

Ключови думи: