Маестро Димитър Цветков получи Годишната награда за изкуство 2023 на Кюстендил

Маестро Димитър Цветков получи Годишната награда за изкуство 2023 на Кюстендил

Местното читалище „Братство 1869” получи ценен музикален инструмент

На 4 юли на официална церемония в Голямата зала на читалище „Братство 1869“ бяха връчени Годишните награди за изкуство за 2023 г.! Инициативата се провежда за втора година и целта й е да отличи най-добрите изпълнители и преподаватели в различните школи и състави.

Почетен плакет в различните категории получиха:

Яница Стойнева, китара с преподавател Евгени Арсов

Ивет Благоева, цигулка с преподавател Велина Петкова

Йоана Петрова, поп пеене с преподавател Жана Райнова

Максимилиан Янков, цигулка с преподавател Роза Мирчева

Ивана Разсолкова, народно пеене с преподавател Слава Соколова

- Яков Стоянов – кларинет с преподавател Костадин Нейков

Антонио Бояджийски, акордеон с преподавател Любомир Борисов

Диляна Попова, пиано с преподавател Красимира Матуска

Ния Крумова, спортни танци с треньори Петя Димитрова и Петьо Стоянов

Димана Крумова, народно пеене с преподавател Адела Харалампиева

МК „Пей сърце“, творчески колектив с ръководител Ани Стойнева

Статуетка за млад изпълнител получи за втора година Димитър Стоймиров за високите му постижения в областта на класическата китара и пианото.

Статуетка за принос в популяризирането на хоровото изкуство и обогатяване на културния живот на община Кюстендил получи Борис Самаринов - дългогодишен хорист и солист на Музикална компания „Пей сърце“.

Статуетка за цялостно творчество бе връчена на Николай Иванов – музикант, диригент и аранжор.

Голямата награда - Статуетка „Годишна награда за изкуство 2023“, бе връчена на дългогодишния музикант, диригент и общественик – г-н Димитър Цветков! 

Димитър Цветков е роден през 1946 г. От 1973 г. учи в Българската държавна консерватория в класа по саксофон и кларинет при проф. Сава Димитров и Димитър Симеонов. Там завършва специализация за диригенти на Духови оркестри. Дългогодишен диригент е на Градския духов оркестър, преподавател по кларинет, саксофон, китара, флейта, полифония и др. Много от неговите ученици вече са професионални музиканти и учители по музика в страната и чужбина. Бил е преподавател по музика в Търговската гимназия в Кюстендил. Дълги години е работил в Кипър, Македония, Сърбия, Черна гора, Германия. От 2007 г. Маестрото е ръководител и диригент на Туристически хор „Осоговско ехо” и от 2015 г. на група „Елеганс” към читалище „Пробуда 1961”. Формациите участват активно във всички мероприятия, организирани от читалището и туристическото дружество. Печелят призови места на множество фестивали и конкурси в страната и чужбина.

Всички наградени получиха и парични и предметни награди, подсигурени от читалище „Братство 1869“, ТД „Осогово“ и др.

Сред официалните гости бяха инж. Александър Пандурски – областен управител на област Кюстендил, г-н Петър Паунов - кмет на община Кюстендил, г-н Иван Андонов – Председател на Общински съвет – Кюстендил, г-н Христо Абаджиев – председател на ТД „Осогово“ и др.

Снимка: Читалище Братство 1869

На 5 юли 2023 г. цигуларят Цветан Каранов – правнук на Ефрем Каранов и внук на известният кюстендилски музикант и диригент Цветан Каранов, първият директор на детската музикална школа на читалището, направи голямо дарение – ръчно изработена цигулка. Музикалният инструмент е на повече от осемдесет години и е изработен от известният кюстендилски лютиер – Иван Друмохарски.

Иван Друмохарски е изтъкнат майстор на струнни музикални инструменти. Като лютиер получава световно признание и множество медали и награди от международни конкурси за изработка на цигулки и виоли. На негови инструменти свирят известни български солисти и оркестранти. Той е един от създателите на Мандолиненият оркестър в град Кюстендил, а по-късно и негов ръководител. Награден е с орден „Кирил и Методий“ II – степен.

Рода Каранови започва от град Кратово, Северна Македония. Дейността на Ефрем Каранов е свързана и с активно участие в културния живот на Кюстендил. Заедно с по-будни дейци през 1891 г. възстановява дейността на читалище „Братство”. Взема участие в различни комисии за театрални представления, вечеринки, построяване на нова сграда за читалището, съдейства за откриване на библиотека и читалня към него.

Ключови думи: