Маестра Вилиана Вълчева ще дирижира Софийската филхармония за Деня на София

Маестра Вилиана Вълчева ще дирижира Софийската филхармония за Деня на София

17 септември 2023г., 19.00ч., зала "България"

Маестра Вилиана Вълчева ще дирижира Софийската филхармония за Деня на София. Концертът ще се проведе на 17 септември 2023г., 19.00ч., зала "България".  В концерта ще вземат участие световноизвестната цигуларка Мидори, оперната прима Елена Механджийска и акордеонистката Вероника Тодорова. Билети ще откриете на касата на зала "България и в мрежата на Ивентим.

Вилиана Вълчева е родена в гр.Варна. Завършва средното си образование в Училище по Изкуствата в родния си град със специалност пиано след което веднага е приета да учи в Hochschule der Künste в столицата на Швейцария- Берн, както и по-късно камерна музика и оперно корепетиране в Нюшател. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихска опера- Проф.Ралф Вайкерт, където през 2010 г. завършва Магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране с отличие.

Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез . Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес(Испания), както е и активен диригент в Берлинския форум" Das Kritische Orchester ", сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които, Берлинска Филхармония, Мюнхеска Филхармония, Bayerische Rundfunk Оркестър, Dresden Staatskapelle.

През 2013 г. започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана три творчески сезона. Същата година, получава и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи.

2014 година, Вилиана Вълчева е забелязана от Маестро Борислав Иванов и е поканена за щатен диригент в родния си град Варна, където има възможност да направи много нови постановки, измежду които сложните заглавия като Андре Шение от У.Джордано, Адриана Лекуврьор от Франческо Чилеа, Норма от Белини, Лучия ди Ламермур от Доницети, Дон Жуан от Моцарт както и много други.

През годините от 2008 до 2014 получава реномираните стипендии на Zeno- Karl Schindler( Женева) за средновековна немска музика както и стипендията Richard Wagner- Stiftung- Bayreuth, за изучаване творчеството на Рихард Вагнер в Байройт и Венеция.

През януари 2018 година дебютира на сцената на театър Франческо Чилеа в Reggio Calabria с прословутия реквием на Джузепе Верди, а по-късно същата година поставя операта Норма на Белини с огромен успех. Дирижира успешно в Операта в Пловдив, Биел/Солотурн( Швейцария), както е и част от състава “Кнобелсдорф”- ансамбъл при Щаатскапеле Берлин. От 2021 година е щатен диригент и на сцената на Държавна Опера - Русе, а през януари 2022 година по покана от дирекцията, Вилиана Вълчева дебютира и със Софийската филхармония.

През юли месец 2022, по покана от именития аржентински тенор и диригент Хосе Кура, тя взима участие на първото издание на фестивала “Палешак” в гр. Оребич, Хърватия.

През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева ще дирижира българската премиера на мюзикъла “Семейство Адамс” в рамките на фестива “Opera open” в гр. Пловдив, участва и в летния фестивал “Symfonia Umenia” в гр. Братислава, където ще сподели сцената с ансамбъла на Щаатскапеле Берлин. На 17.септември 2023 е отново поканена от Софийската филхармония за концерт със световната цигуларка Мидори, с която ще изпълнят творби от Бърнстейн, Палмиери и Добринка Табакова.

Ключови думи: