Маестра Деляна Лазарова дебютира днес в испанската автономна област Галисия
Снимка: Web Delyana Lazarova

Маестра Деляна Лазарова дебютира днес в испанската автономна област Галисия

Българската диригентка

Българската диригентка с успешна кариера в чужбина Деляна Лазарова ще дебютира на диригентския пулт на Кралската филхармония на Галисия в два последователни концерта. Първият от тях ще се проведе тази вечер, 21 октомври 2021г., от 20:30 часа местно време в Аудиториума на Галисия и може да бъде проследен на живо чрез стрийминг през канала на оркестъра в YouTube. Втората музикална вечер е на 22 октомври от 20.00ч местно време в Театъра на Оренсе.

Програмата, която ще представи изявената българка, носи заглавието „Шубертиади“, но ще започне с увертюра към операта „Така правят всички жени“ от В.А.Моцарт. Впоследствие ще прозвучи премиерата в Испания на „Фантазия в памет на Шуберт“ за струнен орекстър, написана от талантливата българска композиторка Добринка Табакова- резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Водачката на кларинетите в Кралската филхармония на Галисия Беатрис Лопес ще бъде солистка на Концерта за кларинет № 2 в ми бемол мажор, оп.74 от Карл Мария фон Вебер. Вечерта ще завърши със Симфония № 5 в си бемол мажор от Франц Шуберт.

Като носител на първа награда на престижния Международен конкурс за диригенти „Siemens Hallé“ през 2020г., Деляна Лазарова получи възможността да бъде назначена за асистент -диригент на сър Марк Елдър в Оркестър Хале, както и поста Музикален директор на Младежкия оркестър Хале в Манчестър. Отличията за младата българска маестра не спират дотук. Тя завоюва първото място в Международния диригентски конкурс NRTA в Тирана (2019), получи Наградата за дирижиране на името на Джеймс Конлон по време на музикалния фестивал в Аспен и спечели стипендия за дирижиране на името на Бруно Валтер на Фестивала в Кабрильо (Калифорния) през 2017 и 2018г. Тя бе и един от 12-те кандидати, избрани за първото издание на Международния конкурс за жени-диригенти „La Maestra“, проведен в Париж през 2020г.

В допълнение към дебюта в Галисия, Лазарова ще има още една първа поява на Иберийския полуостров, но с Оркестъра на Дома на музиката в Порто, Португалия. Освен ангажираността й с Оркестър Хале, през сезон 2021/22 диригентката е заета в професионален план като асистент на Кристиан Мачелару в Националния оркестър на Франция, който ще дирижира по време на новогодишното му турне във Франция през януари 2022г. Предстоят й участия и с оркестри като Клангфорум Виен, Камерния филхармоничен оркестър на Граубюнден, Колегиум музикум Винтертур, Симфоничния оркестър на Гьотингер, Лондон Моцарт Плейърс и Оркестъра на Българското национално радио.

Деляна Лазарова вече е поемала диригентската палка на Симфоничния оркестър в Пазарджик и Симфониета София, както и на оркестри като Колегиум музикум  Базел, Фестивалния оркестър Малер , Оркестъра на Албанското радио и телевизия, Филхармоничен оркестър „Градец Кралове“ в Чехия, Камерен оркестър „Свети Христофор“ в Литва, Солунски държавен симфоничен оркестър в Гърция, Филхармоничен оркестър на Олтен в Турция и др.

Ключови думи: