Мадридското метро ще пуска класическа музика на своите станции
Снимка: scherzo.es

Мадридското метро ще пуска класическа музика на своите станции

От 1 октомври 2022г.

От 1 октомври 2022г. на метростанциите в Мадрид ще звучи класическа музика. Това бе обявено от министъра на транспорта и инфраструктурата на Област Мадрид  Давид Перес и неговия колега по културата, туризма и спорта Марта Ривера де ла Крус на церемонията по представянето на този проект, която се състоя на спирка “Опера”.

Инициативата има за цел да доближи високата музикална култура до пътуващите в подземната железница. Публичното излъчване на поредица от класически музикални произведения ще бъде с изпълненията от Оркестъра и хора на Област Мадрид (ORCAM). Проектът ще започне на метростанциите “Опера” (линии 2 и 5), “Севиля”, “Съд” и “Четири пътя”. Идеята е в бъдеще проектът да се разшири до повече метроспирки, но за целта ще бъде необходимо внедряването на необходимата технология.

Аудиосистемата на Мадридското метро ще продължи да дава приоритет на информацията, свързана със своите услуги, но класическата музика ще се възпроизвежда винаги, когато е възможно. Това става благодарение на споразумението от миналия април, подписано между държавната компания и Фондацията на Оркестъра и хора на Област Мадрид ORCAM.

Все още не е ясно кои произведения ще звучат, въпреки че един от критериите ще бъде връзката на творбите и техните автори с град Мадрид (на церемонията прозвуча фрагмент от “Нощна музика по улиците на Мадрид” от Луиджи Бокерини). Освен това е предвидено и самите пътници да могат да влияят върху избора на класическа музика с техните предпочитания.

Ключови думи: