Ученият Лука Вигано:

Ученият Лука Вигано: "В класическата музика има много примери, които се прилагат в киберсигурността"

Форумът Ratio започва на 8 юни от 10.00ч в Sofia Tech Park

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с преподавателя и специалист по киберсигурност Лука Вигано в превод на Петко Желязов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Форумът Ratio започва на 8 юни от 10.00ч в Sofia Tech Park. Всеки посетител ще се запознае през целия ден  с невероятни научни факти и впечатляващи иновации, представени на човешки език,  демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади.

Един от акцентите е "Какво могат да ни научат приказните герои за сигурността и безопасността ни в дигиталния свят?"  Лука Вигано ще сподели уроци от въображаеми герои за подслушването, конфиденциалността, атаките с повторение и много други. Ще разберете ключови концепции като идентичност, автентилация и поверителност чрез силата на историите и приказките. Пепеляшка може да ви обясни мултифакторната автентикация, а Али Баба и 40-те разбойника показват как работи анонимността. 

Лука Вигано е преподавател в Департамента по информатика на King’s College London във Великобритания, където завежда Групата по киберсигурност. Неговата работа се фокусира върху анализа на киберсигурността, където не се ограничава само с формални подходи. Той изследва как различни произведения на изкуството могат да бъдат използвани, за да обяснят сложни термини и как формалните обяснения могат да се комбинират с различни форми на сторителинг.

Освен учен, Лука е още сценарист и автор на пиеси. Негови творби са публикувани и продуцирани в Италия, Великобритания и Русия. Първият му кратък филм на английски, “The First”, представя бъдеще, в което правата на съзнателните същества са противопоставени срещу свободата, идентичността и етиката.

Ключови думи: