Лора Маркова свири в

Лора Маркова свири в "Съзвездия" на Фестивала "Алегра" в София

21 юли 2022г., 19:30 ч., зала “България”

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларката Лора Маркова, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
Цигуларката Лора Маркова се впуска в концерта "Съзвездия" на Фестивала "Алегра" в София. На 21 юли 2022г. от 19:30 ч. в зала “България” тя ще свири с именити млади и утвърдени музиканти. Нейни партньори на сцената ще бъдат цигуларите Борис Гарлицки, 
Сергей Малов и Полин ван дер Рест, виолистите Вилфрид Щреле и Нимрод Гуез, виолончелистите Кирил Злотников и Атанас Кръстев. Изисканата музикална програма включва творби от Феликс Менделсон – Бартолди - Струнен октет оп. 20, Es Dur и
Франц Шуберт - Струнен квинтет D. 956, C Dur.

„За мен е абсолютно чудо и сбъдната мечта, че участвам сред тези хора, на които се възхищавам. Следяла съм цял живот Борис Гарлицки – един от най-именитите професори. Негови ученици са мои идоли, какъвто е Полин ван дер Рест, която е моя близка приятелка. Тя е изключително млада, но неотдавна спечели Втора награда на Цигулковия конкурс „Шпор“ и Първа награда на конкурса „Хайфец““, заяви в ефира на Classic FM Radio Лора Маркова.

„Според мен, соловото изпълнение е толкова камерно, колкото всяко друго. Музикантите не се делят на солисти, оркестранти, камерни изпълнители. Ние всички участваме в създаването на музиката и с удоволствие приемаме покани за взаимни проекти“, добави тя.

„Произведенията са сред най-изпълняваните шедьоври на камерното изкуство, но бих казала, че са възможно най-висшите творби, за които бих се сетила. Октетът на Менделсон е много интересно, трудно стилово и наивно. Струнният чело квинтет на Шуберт е много мащабен, има страхотни моменти. Надявам се да се справим с тези 8 гледни точки, които да се превърнат в една обща интерпретация“, поясни Лора Маркова.

 
 
"Когато звездите се смиряват и служат– това е камерна музика; камерното музициране ражда нови съзвездия, то констелира. Свръхгиганти подават ръка на свръхнови, те правят съвместно Музика. Камерното общуване прави звездите двойни, тук обаче няма звезди-джуджета. Музиканти на бъдещето свирят заедно с личности, които са щастливото настояще на нашето изкуство", споделят организаторите. Според тях, "Струнният октет на едва 16-годишния Менделсон е идеалното място за такова общуване – „с младежкия си устрем, блясък и съвършенство той е едно от музикалните чудеса на 19-ти век“. Тук е и съвършения шедьовър на трагически зрелия 31-годишен Шуберт, Квинтетът с две чели, завършен 3 години след Менделсоновия опус. И двете творби могат рядко да се преживеят наживо у нас. Още повече – родени на сцената от диалога на изключителни и посветени музиканти".
 
Билети- на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим
 
Ключови думи: