Людмил Ангелов ще бъде удостоен с най-високото испанско отличие

Людмил Ангелов ще бъде удостоен с най-високото испанско отличие

На 7 декември от 19.00ч. в Софийската опера и балет

Посланикът на Кралство Испания в България Н.Пр. Алехандро Поланко ще  удостои маестро Людмил Ангелов с авторитетния Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа, присъден от Н. В. Краля на Испания Фелипе VI.

Церемонията по награждаването ще протече с кратко слово на посланика, който ще обобщи заслугите за връчването, като тържествено ще бъде изчетен официалният текст по присъждането на ордена. Посланикът на Испания ще постави Офицерския кръст на ордена Исабел Католическа на ревера на маестро Ангелов, който ще произнесе кратко слово.

В исторически план Офицерският кръст на Ордена на Исабел Католическа е учреден от Крал Фернандо VІІ (1784-1833) на 14 март 1815 г., като първоначалното му название е било Кралски американски орден на Исабел Католическа в памет на великата кралица, на чиято политика се дължи откриването на Америка. Целта на ордена е признание в доказана лоялност и заслуги в полза на благоденствието на отвъдморските територии.

След реформата на държавните отличия от 1847 г. орденът се нарича Исабел Католическа и към днешна дата се присъжда като награда за изключителни заслуги от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на Испания или които допринасят значително за приятелството и сътрудничеството на испанската нация с международната общност.

Снимка: Софийска филхармония

Официалните мотиви за награждаването на маестро Людмил Ангелов звучат така: „Маестро Людмил Ангелов е изявен пианист и академик в Кралската академия за изящни изкуства и исторически науки в Толедо (Испания). Награждаван е в конкурси като Senigallia (Италия) и Ф. Шопен (Полша). От години изнася успешно множество концерти в сътрудничество с известни оркестри под ръководството на изявени диригенти. Основава Международния музикален фестивал Толедо (Испания) и е негов артистичен директор. Основател е и на фондацията „Пиано екстраваганца“, която организира Международния музикален фестивал „Пиано екстраваганца“ и е създател на Международния фестивал за камерна музика „Камералия“, като двете събития се провеждат ежегодно в София.

Освен изключителен музикант – днес той е най-известният български пианист, считан за най-добрия изпълнител на Шопен – изключително активен в организирането на музикални фестивали, в които систематично включва испански изпълнители, значително допринасящи за популяризирането на испански артисти и композитори. Фактът, че владее испански език и професионалния му опита във Валенсия и Толедо допринасят значително за разпространението на испанската култура и ценности в България.

Маестро Ангелов е страстен почитател и приятел на Испания и винаги показва голяма близост и е отворен за сътрудничество с посолството на Испания в София, както се случи през 2020 г., когато маестро Ангелов участва в честванията по повод 110 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания."

Събитието ще продължи с рецитала на брилянтния пианист Людмил Ангелов с изтъкнатия турски тенор Бюлент Бездюз, който ще бъде представен и пред публиката във Варна.

Повече за Людмил Ангелов

Роденият във Варна Людмил Ангелов завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” при изключителния педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция). Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е концертирал с реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други. 

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър, оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла с клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. 

Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ и е член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “Глориа Артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно води майсторски клас. Канен е в  журита на редица международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010,  2015 и 2021 г. През 2022 е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век – огърлие“.

Ключови думи: