Людмил Ангелов - за тангото като съдба и посока в Plovdiv Jazz Fest

Людмил Ангелов - за тангото като съдба и посока в Plovdiv Jazz Fest

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Людмил Ангелов, разположено в звуковия файл!
 
За втора поредна година Plovdiv Jazz Fest ще има и своето лятно издание. То отново ще се проведе в началото на август в Пловдив и в края на същия месец – в близкото село Марково.

Първата част на #PlovdivJazzSummer очаква публиката всяка вечер от 4 до 6 август в Лятно кино „Орфей“ от 21:00 ч.
 
 
6 август е запазеното време на бутиковия международен проект: Destino Tango Trio. Позната като гласа на групата Gotan Project – Кристина Вилалонга ще бъде и гласа на Destino Tango Trio. Gotan Project бе групата, която постави аржентинското танго в центъра на популярната музика, смесвайки го със съвременна електронна музика. След като групата прекрати концертните си изяви, певицата Кристина Вилалонга продължава своя собствен артистичен път. Тя пише филмова музика, композира и има активни участия на клубните сцени в Европа и Америка със собствен и класически танго репертоар, който включва и дуетът ѝ с виртуозния и добре познат в Европа бандонеонист – аржентинецът Виктор Вилена. „Ню Йорк таймс“ нарича Вилена „майстор на бандонеона“.
 
Към двамата музиканти се присъединява и прочутият български пианист – Людмил Ангелов, признат за един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Ангелов е бил солиcт на много реномирани оркестри. Свирил е в Берлинската филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано и много други. През 2011 г. учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар. Той също така създава и квинтета “5/4 Tango”, който изпълнява музиката на Астор Пиацола. Гостуването на Destino Tango Trio се реализира с подкрепата на Посолството на Кралство Испания в България. Проектът е създаден под продуценството на Българския културен институт в Париж.
 
Билетите са в продажба на място и в мрежата на Ивентим.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M.
Събитията се провеждат с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023 г.
Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.
Ключови думи: