Людмил Ангелов и Павел Балев покоряват Варна с майсторство от най-висока класа

Людмил Ангелов и Павел Балев покоряват Варна с майсторство от най-висока класа

На 1 декември от 19.00ч. в залата на Държавна опера- Варна

В рамките на Коледния музикален фестивал на Държавна опера Варна 2023, на 1 декември от 19.00ч. в залата на Държавна опера- Варна предстои интересен Симфоничен концерт, в който маестро Павел Балев ще застане на диригентския пулт, а любимият на варненската публика Людмил Ангелов ще я зарадва с блестящото си изпълнителско изкуство. Виртуозният пианист ще бъде солист на две творби с вариации върху произведения на Паганини – Рахманинов и Лютославски. Рапсодията върху тема от Паганини, оп. 43 на Сергей Рахманинов включва 24 свободни вариации, които преливат музикално една в друга. „Вариации по тема от Паганини“ е сред най-известните творби на Витолд Лютославски, която запазвайки изначалната тоналност, украсява диатониката на Паганини с хроматизми, дисонанси и битонални тризвучия. Публиката ще чуе и композираната като италианска увертюра Симфония № 32 на Моцарт, която се състои от три части без паузи между тях: алегро спиритозо, анданте и темпо примо.
Концертната програма завършва с Камий Сен-Санс и неговия Реквием, със солисти Линка Стоянова, Бойка Василева, Валерий Георгиев и Евгений Станимиров. Участват оркестърът на Държавна опера Варна с концертмайстор Анна Фурнаджиева и хорът на оперния театър с диригент Надежда Маккюн.
 

На 10 декември, от 19 часа, на сцената на Държавна опера Варна ще се проведе вторият концерт от цикъла "Людмил Ангелов и приятели". След първия концерт „Людмил Ангелов и приятели“, в който през октомври публиката във Варна аплодира с възторг Мари-Клод Шапюи от Швейцария и Александрина Пендачанска, съвместните прояви на виртуозния пианист продължават през декември с турския лиричен тенор Бюлент Бездюз. Концертът в Държавна опера Варна ще обхване периода от Романтизма до Веризма с творби на Белини, Шопен, Верди, Лист, Чайковски, Пучини, също произведения на съвременния турски композитор Ахмед Аднан Сайгюн и италиански народни песни. Концертът ще бъде представен и на 7 декември 2023г. в Софийската опера и балет.

Постоянен солист на Държавната опера в Мерсин, Бюлент Бездюз има редица международни изяви, сред които „Фалстаф“ с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на сър Колин Дейвис - записът печели награда „Грами“; „Ермиона“ от Росини под диригентството на Дейвид Пари с Opera Rara - записът носи на солистите награда „Грамофон“. Бюлент Бездюз пее в престижни оперни театри като Истанбулската опера, Teatro Massimo в Палермо, Teatro Colon в Буенос Айрес, Операта в Марсилия, Операта в Монпелие, De Vlaamse Opera в Белгия, Канадската опера в Торонто и други.

Ключови думи: