Любомир Дяковски:

Любомир Дяковски: "Плевенската филхармония е с добри резултати, но трябва да отпаднат финансовите рестрикции"

Директорът на институцията разкри акцентите от новия сезон

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Любомир Дяковски- директор на Плевенската филхармония, разположено в звуковия файл под главната снимка!

"Плевенската филхармония е с добри резултати, но трябва да отпаднат финансовите рестрикции". Това заяви пред Classic FM Любомир Дяковски. Директорът на институцията сподели акцентите от продължаващия 70-ти сезон. Първият концерт ще се проведе на 8 февруари в Плевен с участието на маестро Росен Гергов и неговите талантливи деца. Концертът "Гергов и Синове" предстои и на 28 май в София в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", но с нова програма.

Акцент в програмата през февруари е гостуването на изтъкнатия френски обоист Давид Валтер, който на 15 февруари ще свири в Плевен, а на 16 февруари - в зала "България". 

Турнето на Веско Ешкенази продължава и през тази година. В афиша вече влизат Варна, Балчик, Добрич, които ще се подготвят за среща с изявения наш цигулар и концертмайстор на Кралския Концертгебау Амстердам.

Любомир Дяковски разкри, че Плевенската филхармония ще изнесе концерт на 10 май по повод юбилея на маестро Найден Тодоров. Оркестърът ще отбележи и 200 години от рождението на Антон Брукнер под палката на маестро Йордан Камджалов.

Предстои и ABBA Symphony с Люси Дяковска и Милица Гладнишка, което ще зарадва публиката.

 

Плевенска филхармония е основана през 1953 от именития български диригент Саша Попов.

Плевенската филхармония се развива през годините под диригентството на известни български музиканти: Димитър Манолов, Пламен Джуров, Добрин Петков, Константин Илиев, Руслан Райчев, Георги Нотев, Иван Маринов,  Васил Казанджиев, Емил Табаков, Найден Тодоров, Григор Паликаров, Йордан Камджалов.

Солисти на оркестъра са били изпълнители с международна известност: Катя Попова, Гена Димитрова,  Емил Камиларов, Владимир Спиваков, Евгени Нестеренко, Милчо Левиев, Людмил Ангелов, Минчо Минчев, Веско Ешкенази, Теодосий Спасов, Борислав Йоцов, Марио Хосен,  Пламена Мангова, Василена Серафимова и др.

Плевенската филхармония осъществява записи за БНР и БНТ и за редица чуждестранни звукозаписни компании.

Участва във фестивали в Италия, Франция, Испания, Финландия, Гърция, Португалия, Германия, Швейцария, Норвегия, Румъния.

Плевенската  филхармония е съорганизатор на Международните лауреатски дни „Катя Попова“ и Международния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова”. Удостоена е три пъти с „Кристална лира”. Носител е и на високи държавни отличия.

Повече от 70 са градовете на България в които Плевенската филхармония е изнасяла концерти.

Ключови думи: