Любомир Денев-син: „Будителите са всички учители, всички артисти...Дерзайте!

Любомир Денев-син: „Будителите са всички учители, всички артисти...Дерзайте!"

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала „България“

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с младия диригент и композитор Любомир Денев-син, разположено в звуковия файл!

На 3 ноември 2022г. от 19.00ч. Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с когото ще представят Концерт за ударни от баща му- композитора Любомир Денев.

Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986г. Премиерата и студийният запис за Българското национално радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от ансамбъл „Полиритмия“ Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов. Солисти на 3 ноември ще бъдат перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.

Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн със солист обичания от родната публика македонски пианист Дино Имери. Произведението ще прозвучи премиерно за България.

Ленард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, публицист и музикален пропагандатор е популярен сред най-широка аудитория. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн винаги търси в музиката си, както и на сцената, общуването с широката аудитория. Неговият идеал, по собствените му думи, е „земната музика, тясно свързана с такива старомодни неща като човешките отношения…”

Втора симфония е вдъхновена от забележителната едноименна поема „Времето на тревогите: барокова еклога“ на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947, тя е определена като „провал“ от страна на критиката в притурката за литература на The Times. Само броени месеци след това Одън получава „Пулицър“ (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с „поетичната си виртуозност“ и пише втората си симфония, вдъхновен от нея. Нещо повече – той изпълнява клавирната партия на премиерата през 1949 г.

 

 „Живото изкуство не може да бъде заменено. Длъжни сме да възпитаваме младите да слушат музика. Най-лесно е да угаждаме на вкуса, а така се пускаме по наклонената скала. Ние трябва да възпитаваме вкуса", заяви в ефира на Classic FM Radio Любомир Денев-син. Според него, „образование и култура са неща, в които се инвестира, но плодовете им се берат след 15-20 години. Ако искаме да имаме цивилизационен принос, за които всички се борят, ние трябва да инвестираме в изкуство. Една нация може да се похвали с културата, с научните и спортните си постижения". По думите му,  „ние сме стара държава с млада държавност", в която „будителите са всички учители, всички артисти". За да ги поздрави, Денев- син се обърна към тях с краткото послание: „Дерзайте!"

На 1 ноември в Деня на народните будители Любомир Денев-син ще дирижира Малък обеден концерт в сградата на Министерския съвет с участието на Младежка филхармония „Пионер“. Концертът се осъществява по инициатива на служебния министър-председател Гълъб Донев и е предназначен за всички работещи в правителствената сграда. Подобна инициатива ще се състои за първи път в сградата. Тя се провежда в годината, в която Младежка филхармония „Пионер“ чества своя 70-годишен юбилей и отбелязва 110-ата годишнина от рождението на създателя на оркестъра и негов дългогодишен диригент проф. Влади Симеонов. В програмата ще прозвучат „Антична сюита" от Мюфа, „Севдана" от Георги Златев-Черкин, втора част от „Балканска сюита" на Любомир Денев-син и една от 5-те скици на Марин Големинов.

Ключови думи: