Любими актьори в програмата на Киномания 2023

Любими актьори в програмата на Киномания 2023

Филмът на Матео Гароне "Аз, Капитанът", отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор, е част от фестивалния афиш

Тазгодишното издание на „Киномания“ отново представя най-доброто от световното кино през настоящата година. Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика „Аз, капитанът“ на режисьора Матео Гароне, носител на наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, продукцията е отличена и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар. 

„Аз, капитанът“ проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Според мотивацията на венецианското жури филмът е „разтърсваща съвестта модерна одисея“, а режисьорът Матео Гароне „умее да преследва амбициозни идеи, въпреки огромните трудности да постига истинност в интерпретацията и чрез разказ между съня и реалността да предаде универсално послание за съпротива и солидарност“.

За да постигне автентичност на изпълнението, Матео Гароне запознава актьорите си със сценария едва в началото на всеки снимачен ден. Благодарение на този подход и безспорния си талант, младият непрофесионален актьор Сейду Сар печели сърцата както на публиката, така и на журито.

От 16 ноември до 3 декември ще можете да се насладите на филмите от селекцията на 37-ото издание на Киномания. Вече са в продажба билетите, както за зала 1 на НДК и кино „Люмиер“, така и за партньорските кина „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“.  Отвъд пределите на столицата фестивалните панорами ще се прожектират в „Лъки Дом на киното“ в Пловдив и във Фестивален и конгресен център (ФКЦ)– Варна.

По традиция сред акцентите в програмата са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство.

В салоните публиката ще се срещне с любими актьори – Майкъл Кейн като „Великият беглец”, режисиран от Оливър Паркър; Итън Хоук и Педро Паскал в „Странен начин на живот” под режисурата на Педро Алмодовар; Майкъл Фасбендер като треньор на футболния отбор на Американска Самоа в „Гол за победа” на Тайка Уайтити.

Със специални прожекции фестивалът отбелязва и годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс. Цялата програма вече е достъпна на kinomania.bg

37-ото издание на Киномания се организира от НДК и Фондация „Имам идея” с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант” - 2022, ИА „Национален филмов център” и Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Текст: Георги Митов-Геми по материали от НДК

Ключови думи: