Лия Петрова и Drop Down Community изнасят благотворителен концерт в подкрепа на Украйна

Лия Петрова и Drop Down Community изнасят благотворителен концерт в подкрепа на Украйна

„Изкуството не е, за да меси в политиката, а да бъде като мост за мир между страни в конфликт“, казва цигуларката

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Лия Петрова в звуковия файл под главната снимка!

На 1 май от 17:00 в залата на “Сити Марк Арт Център”, София ще се проведе за първи път Благотворителния концерт „НОТИ за МИР“, в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна деца и младежи, търсещи в България убежище, сигурност и надежда за живот. Всички събрани средства ще подпомогнат дейността по предоставяне на подслон и социално-психологическа подкрепа на засегнатите от войната в Украйна, както и на български младежи в неравностойно положение.Концертът е организиран от фондация „Звезда на надеждата" и Drop Down Community. Специално участие ще вземе цигуларката Лия Петрова. В програмата ще прозвучат творби от Георг Фридрих Хендел, "Годишните времена" от Антонио Вивалди, Дмитрий Шостакович и Румен Бояджиев - син. Украинска песен ще бъде изпълнена от млада бежанка от Украйна в съпровод на Drop Down Community, които са подготвили специален аранжимент за случая.

„Това е една човешка трагедия за цялото ни общество. Освен че се надявам това да приключи скоро, се старая да помогна, както може“, заяви в ефира на Classic FM Radio Лия Петрова. По думите й, "оркестрите направиха много благотворителни концерти в подкрепа на хората в Украйна. Масово музикантите започнаха да търсят да свирят украинска музика или да го правят на бис. Всички импровизират, стараят се да помогнат, въпреки че има усещане за безпомощност".

Според Лия Петрова е важно "да не обръщаме гръб на ситуацията, а да се говори за това. Лично аз не мога да стоя без нищо да правя. И най-малкият възможен жест е важен. Много приятели, които са украинци и работят в европейски оркестри, го потвърждават. Тази солидарност има голямо значение за тях...Руската култура е много богата. Много от руските ми приятели-музиканти също страдат от тази ситуация. Не смятам, че трябва руските музиканти, които не се афишират директно с властта в Русия, още по-малко руската литература и музика да бъде забранявана. Изкуствата ни са абсолютно универсални и трябва да бъдат използвани.... Разбира се, че изкуството не е, за да меси в политиката, а да бъде като мост за мир между страни в конфликт".

„Средствата са предназначени за помощ на децата на Украйна и да се построи подслон за тях, който след края на войната, ще бъде използван и от деца-сираци от България", уточни цигуларката.

Ключови думи: