Летните концерти на Софийската филхармония „Споделете музиката“– на две открити сцени
Снимка: Софийска филхармония / Sofia Philharmonic

Летните концерти на Софийската филхармония „Споделете музиката“– на две открити сцени

Италианска филмова музика поставя началото на 8 юли

Чуйте във файла под снимката интервюто на Георги Митов-Геми с директора на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, свързано с летните концерти на Националния ни оркестър, както и с предстощия грандиозен концерт на Соня Йончева и Пласидо Доминго!

И тази година столичани и гости на София ще имат удоволствие да се потопят в света на класическата музика под открито небе. Летните концерти на Софийската филхармония са обединени под мотото „Споделете музиката“, подкрепени са от Столична община и са част от Календара на културните събития на София.

Две са сцените, на които музикантите ще се срещнат със своите почитатели – Парк-театър в Борисовата градина и атриума на Квадрат 500.

Началото поставя концертът „La Dolce Vita” на 8 юли Програмата с италианска филмова музика дирижира италианската маестра Джанна Фрата. Нино Рота, Енио Мориконе и българският композитор Луис Бакалов ще звучат в изпълнение на националния оркестър в Борисовата градина. Концертът е посветен на100-годиншнината от рождението на големия италиански режисьор Федерико Фелини.

Детският концерт „Приказка за перкусиите“ от образователната програма „Фортисимо“ ще радва малчуганите на 18 юли. Ако сте родител на малък музикален изследовател и сте усетили вроденото влечение на децата към барабаненето, елате в Борисовата градина, за да чуете, как това първосигнално желание за създаване на шум може да се превърне в истински красива музика. За това ще се погрижат ударната група на Софийската филхармония.

Атриумът на Квадрат 500 посреща на 22 юли вокален състав „Славяни“ и техния концерт за любовта във всички измерения и времена. В програмата – емблематични песни за любовта, фолклорна, филмова и поп музика.

Виртуозният цигулар Марио Хосен ще гостува в Парк-театър в Борисовата градина на 29 юли. Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров той ще представи Концерт за цигулка на Брамс.

Август е запазен за атриума на Квадрат 500 камерните състави на Софийската филхармония:

На 5 август ефирните момичета от квартет „Флаутисимо“ и арфистката Весела Тричкова ще ви пренесат в романтичния свят на Лео Делиб, Ектор Берлиоз, Румен Бояджиев-син и Раймонд Гио.

Романтичната линия продължава и на 12 август с концерта „Нежна е нощта“ на Иван Пенчев и Деница Димитрова. В програмата творби от Арво Пярт, Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Жул Масне.

„Летни нощи“ на дамите от вокалния състав „Bella Voce” на 19 август ще ни покаже, колко различно могат да звучат чувствата на една жена. Публиката ще чуе едноименните  цикли на Берлиоз (Les nuits d'été) и Доницети и (Nuits d'été à Pausilippe), раздлени в 2 части, за да подчертаят различната чувствителност на двамата композитора.

26 август е запазен за струнен квартет „Филхармоника“ и техните “Игри на въображението“. В програмата: Антонин Дворжак - Цикъл "Кипариси"  по стиховете на Густав Пфлегер Моравски и Морис Равел - Струнен квартет във фа мажор.

Билети са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим

 

Ключови думи: