Легендата Огюстен Дюме пристига за концерт със Софийската филхармония

Легендата Огюстен Дюме пристига за концерт със Софийската филхармония

На 19 октомври от 19.00ч. в зала "България"

Софийската филхармония кани публиката на концерта на 19 октомври от 19.00ч. в зала "България" със солист и диригент легендарният цигулар Огюстен Дюме.
 
Програмата ще допадне както на любителите на класиката, така и на хората, които за първи път се сблъскват с това изкуство:

Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор, К.216
Камий Сен-Санс - "Танц на смъртта" - симфонична поема в сол минор, оп.40
Морис Равел - Рапсодия "Циганка", за цигулка и оркестър
Феликс Менделсон-Бартолди - Увертюра „Сън в лятна нощ“ в ми мажор, оп.21
Феликс Менделсон-Бартолди - Скерцо из "Сън в лятна нощ" оп. 61 /театрална музика към пиесата на Уилям Шекспир/
Феликс Менделсон-Бартолди - Интермецо из "Сън в лятна нощ"
Феликс Менделсон-Бартолди - Ноктюрно из "Сън в лятна нощ"
Феликс Менделсон-Бартолди - "Сватбен марш" из Театрална музика оп. 61 към пиесата на Шекспир „Сън в лятна нощ“
 
Международните критици определят Огюстен Дюме като един от големите цигулари на 20 и 21 век. Роден в семейство на музиканти – майка му е виолончелист и пианист, баща му – цигулар аматьор, Огюстен Дюме започва уроци по цигулка на 5-годишна възраст. На 10 години започва да учи в Парижката консерватория, на 13 – печели Първа награда. Година по-късно изнася първия си концерт в Театър „Шанз-Елизе”, след това участва на фестивала в Монтрьо, свирейки за Йозеф Сигети и Хенрик Шеринг. Шеринг го кани да го замести на турне в Южна Америка. При завръщането си цигуларят работи в Париж с Натан Милщайн, след това в Брюксел с Артур Гримьо. Международната му кариера тръгва благодарение на срещата с Херберт фон Караян. Големият диригент го чува случайно в студио, където той също записва и веднага го кани да свири с Берлинската филхармония.
Дюме прави записи на най-известните концерти за цигулка и оркестър от Менделсон, Чайковски, Сен-Санс, Лало и др. за EMI, за „Дойче грамофон”. Впоследствие той ги изпълнява редовно с най-добрите световни оркестри – Берлинска филхармония, Националния оркестър на Франция, Английски камерен оркестър, Лондонската филхармония, Кралския Концертгебау оркестър, Филхармонията на Лос Аджелис, Симфоничния оркестър на Монреал, Баварския радиосимфоничен оркестър, Японска филхармония и др. под палката на диригенти като Волфганг Савалиш, Рафаел Кубелик, Денис Ръсел Дейвис, Курт Мазур, сър Колин Дейвис, Кристоф фон Донани, Шарл Дютоа, Иван Фишер, Алън Гилбърт, Игор Маркевич, Марк Минковски, Кент Нагано, Сейджи Озава, Юка-Пека Сарасте, Евгений Светланов, Юрий Темирканов и много други.
През последните десет години, успоредно с международната си кариера на цигулар, Огюстен Дюме също е много активен диригент. Той е постоянен гост-диригент на Английски камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Ню Джърси, Симфония Варсовия и Нова японска филхармония. В продължение на 10 години (до 2013) е музикален директор на Кралския камерен оркестър на Валония (Белгия), а след това главен гост-диригент (до 2015).
От 2004 г. е професор в Музикалната капела „Кралица Елизабет“ в Брюксел, където обучава талантливи млади цигулари. Сред неговите ученици е и българската цигуларка с международна кариера Лия Петрова. Неговите многобройни звукозаписни албуми са отличени с престижни музикални награди.
Ключови думи: