Лауреатът на конкурса

Лауреатът на конкурса "Паганини" Борис Гарлицки ще бъде солист на The Next Generation Orchestra

На 19 юли от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София

На 19 юли от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София най-добрите участници в академията на едноименния фестивал АЛЕГРА, заедно със звездите на фестивала, водени от дългогодишния концертмайстор на Лондонския филхармоничен оркестър и лауреат на конкурса Паганини проф. Борис Гарлицки ще излязат заедно на сцената за концерта “The Next Generation”.

Музикантите от The Next Generation Orchestra ще разгърнат своята неподправена виртуозност в съзвучие с няколко великолепни соло инструмента - две цигулки, една виола и един контрабас. Публиката ще съпреживее музикалните вълнения на Моцарт, Менделсон и Шостакович под елегантните звуци на цигулките на изключителния Борис Гарлицки - концертмайстор на Лондонския филхармоничен оркестър, Кралската опера “Ковънт Гардън” и Хамбургската филхармония.

С тях на сцената ще бъдат още виолистът на квартет “Мерел” Алесандро Д’Амико, свирил под диригентската палка на Густаво Дудамел, челистът Кирил Злотников, солист на няколко международно признати оркестри, работил с прочути диригенти като Даниел Барембойм и Зубин Мета, съосновател на един от най-успешните квартети в момента - Йерусалим квартет, и контрабасистът Алп Туна.

В “The Next Generation” ще чуем галантното и нежно остроумие на Моцартовата Serenata Notturna, младежкия музикален порив на Менделсон - Концерт за цигулка в ре минор, който дава простор за виртуозна изява на солиста и то в едно развълнувано съкровено-романтично изявление. В пълния спектър от силни емоции, които този концерт ни е подготвил, ще прозвучи и гласът на засегнатите, онеправданите, отхвърлените и забравени в Камерната симфония в до минор, оп.110а на Дмитрий Шостакович.

Класическата музика е мост между поколения и епохи. Тя ни свързва със съвършенството на майсторските звуци, задава вечни въпроси и елегантно ни дава техните отговори, когато се заслушаме внимателно. The Next Generation Orchestra е голямото достижение на фестивал и академия АЛЕГРА, многолик портрет на тяхната мисия - да окрилява младите таланти чрез професионализма на истински музикални легенди.

Борис Гарлицки е “от нивото на всеки концертмайстор в най-добрите световни оркестри на Ню Йорк, Виена, Берлин, и може да играе изключителна роля във всички водещи международни оркестри” по думите на Курт Мазур, един от най-големите диригенти на 20-и век, с когото Борис Гарлицки работи дълги години. Репертоарът на Борис Гарлицки е невероятно богат. Сред партньорите му са Пинкас Цукерман, Гидон Кремер, Марта Аргерич, Ане-Софи Мутер, Вадим Репин, Трулс Мьорк, Мария-Жоао Пиреш. “Харизмата на Гарлицки е крещящо очевидна. И как още! Първа цигулка с такова внушително присъствие е благословия за всеки ансамбъл.” - допълва френската преса.

Лора Маркова е един от най-големите млади български цигулари. Носител на десетки български и международни отличия, солист на множество български оркестри и стипендиант на Леонидас Кавакос и Dakk App за 2021г., днес Лора продължава образованието си като студент в Музикалната академия “Ханс Айслер”, Берлин в класа на професор Коля Блахер.

От 2002 до 2009 Алесандро Д’Амико е член на международно известния Младежки оркестър “Simon Bolivar" и има възможността да работи с велики диригенти като Джузепе Синополи, Клаудио Абадо, Густаво Дудамел, Еса-Пека Салонен, Хайнрих Шиф и Сър Саймън Ратъл. Роден в Каракас, той получава магистърска степен по виола под ръководството на проф. Силвия Симионеску, а през 2008 г. на конкурса за камерна музика "Гаетано Доницети” виолистът е удостоен с Почетен диплом.

Член-основател на един от най-разпознаваемите с артистичната си креативност, най-динамични и вълнуващи млади квартетни ансамбли днес – струнния квартет “Йерусалим”, Кирил Злотников свири не само като камерен музикант, но и като солист с международно признати оркестри – Израелска филхармония, Йерусалимски симфоничен оркестър, симфониците на Лудвигсбург, Gulbenkian Orchestra, West-Eastern Divan Orchestra, Камерата Йерусалим.

Роденият в Турция контрабасист Алп Туна Куртоглу е представител на младите таланти на класическата сцена. Той има богата концертна дейност като член на различни оркестри, включително Президентския Симфоничен Оркестър в Анкара, Classic FM, Академичния Симфоничен Оркестър на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Нов Симфоничен Оркестър. От ноември 2021 година той е водач в Академичния Симфоничен Оркестър на НМА “Проф. Панчо Владигеров”.

В концерта “The Next Generation” като солисти ще свирят още израелската цигуларка Софи Рохлин и китайския виолист Хануен Ни.

Билети за концертаThe Next Generationможе да намерите в мрежата на Ивентим.

За повече информация, следете сайта и социалните мрежи на Фестивал и академия Алегра - фейсбук и инстаграм.

Фестивал и академия Алегра се реализират с финансовата подкрепа на Националния фонд “Култура” по програма "Едногодишен грант” 2022, с финансовата подкрепа на Столична Община - Столична програма “Култура”, Институт Лист УКИ, Италиански културен институт, под патронажа на Посолството на Швейцария в България и в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков"

Ключови думи: