„Ла Скала“ чества 100-годишните юбилеи на Карузо, Корели и ди Стефано с онлайн експозиция
Снимка: teatroallascala.org

„Ла Скала“ чества 100-годишните юбилеи на Карузо, Корели и ди Стефано с онлайн експозиция

От днес, 2 август 2021г., и ще продължи една година

Стогодишнините на великите италиански тенори Енрико Карузо, Франко Корели и Джузепе Ди Стефано доведоха до амбициозна онлайн инициатива, продуцирана от Миланския оперен театър „Ла Скала“ и популяризирана от италианското Министерство на външните работи и международното сътрудничество.

От понеделник, 2 август (по повод 100 годишнината от кончината на Карузо) и в рамките на една година ще бъде възможно да се посети виртуалната изложба „Карузо, Корели, Ди Стефано 1921-2021 г. / Митове на италианското пеене“ чрез порталите italiana.esteri.it и teatroallascala.org.

Сайтовете ще предложат интерактивна 3D карта на интериора на „Ла Скала“, където тримата оперни певци пожънаха най –големите си успехи, и ще позволи на потребителите да разгледат мултимедийни материали, свързани с биографията и кариерата на прочутите тенори. Изложбата ще започне с Енрико Карузо, пионер в овладяването на технологичния напредък на записите и способен да се настрои към чувствителността на своята епоха.

 След това, по повод 100 години от рождението им, Франко Корели и Джузепе Ди Стефано ще бъдат главните действащи лица, заедно с Мария Калас, във виртуално пътуване, което ще послужи за възстановка на артистичния дух на Миланския оперен театър през 50-те години чрез репортажи в пресата и снимки. Изложбата завършва с версия на арията "Vesti la giubba“ от операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, изпята заедно от оперните величия.

Онлайн експозицията „Карузо, Корели, Ди Стефано 1921-2021 г. / Митове на италианското пеене“, създадена от Фондацията и музея на „Ла Скала“ с куратор Матия Палма, е интерактивен проект, който също ще пътува по света чрез посолства, консулства и културни институти на Италия из цялото земно кълбо .

Ключови думи: