Критикуват жестоко Густаво Дудамел, но не заради музиката

Критикуват жестоко Густаво Дудамел, но не заради музиката

Маестрото запазва мълчание след изборите във Венецуела

На фона на протестите след изборите във Венецуела, организацията Human Rights Foundation публикува жалба срещу Густаво Дудамел, в която се твърди, че той подкрепя диктатурата от времето на Чавес до днес. Дружеството с нестопанска цел обвинява диригента, че се е облагодетелствал финансово от режима, който действа в южноамериканската страна от 25 години.

„Децата, които свирят в този оркестър, са индивидуално невинни, но колективното образувание, към което принадлежат, El Sistema, е ефективен и основен орган за връзки с обществеността на венецуелския режим и е добре документиран като дипломатически инструмент на меката сила на музикалната сцена.  В международен план Густаво Дудамел лично се е облагодетелствал от тайни плащания на диктатора и работи като нерегистриран чуждестранен агент на режима на Мадуро, който нежно критикува диктатора, докато частно служи като неофициален посланик. Като служител на венецуелската тирания, той е човек, който запази мълчание след години и години на репресии и насилие във Венецуела", пише още в съобщението, публикувано след концерт в Карнеги хол -Ню Йорк и цитирано от Diario de las Americas.

Изявлението също повдига въпроса за мълчанието, което настоящият директор на Нюйоркската филхармония запази, когато покойният бивш президент Уго Рафаел Чавес Фриас затвори различни културни центрове във Венецуела като музеи и стария Атенеум в Каракас. Базираната в Съединените щати организация припомня и затварянето на частния телевизионен канал Radio Caracas Televisión (RCTV) през 2007г., когато маестрото „дирижираше срамното изпълнение на този нов пропаганден канал в полунощ“. „Проблемът е, че сега, докато Венецуела гори от протести, Дудамел се преструва, че не знае какво се случва там и лекомислено заявява, че няма категорична позиция по въпроса за смъртта на студенти, причинени от униформените бандити на Мадуро“, пише още в съобщението.

Жалбата на организацията с нестопанска цел, чиято мисия е да гарантира, че свободата е запазена и насърчавана на американския континент-  възниква, когато друга неправителствена организация в полза на правата на човека във Венецуела Provea регистрира най-малко 15 души, убити по време на протестите от 28 юли насам и стотици протестиращи задържани, сред които и непълнолетни. "Регистрирани са най-малко 351 протеста за два дни демонстрации срещу резултатите, наложени от Националния избирателен съвет CNE. Народната воля остава неизвестна", съобщиха от Provea.

Припомняме ви, че през 2017г. Густаво Дудамел се е дистанцирал от режима на Николас Мадуро поради нарастващите репресии на чавистките власти срещу протестиращи.

Ключови думи: