Диригентът Кристиан Тилеман коментира отношението на музикалния свят към Валерий Гергиев и Анна Нетребко

Диригентът Кристиан Тилеман коментира отношението на музикалния свят към Валерий Гергиев и Анна Нетребко

Маестрото не крие приятелството с руския си колега

Германският диригент Кристиан Тилеман също изрази позицията си по отношение на случая Валерий Гергиев и последствията от неговото мълчание пред лицето на войната в Украйна. Верен на своя стил, Тилеман заяви пред „Берлинер цайтунг“, цитиран на ДПА, че според него има „твърде много злоба в този дебат“. Тилеман изрази възхищението и приятелството, което поддържа с Гергиев, "с когото никога не говорим за политика". Немският маестро сподели, че е тъжен от ситуацията, в която се намират и Гергиев, и Нетребко, тъй като те са двама големи артисти и отсъствието им от сцената е загуба за меломаните. Той също така коментира: "Липсва ми човешкият аспект в тази дискусия."

Последният, който обърна гръб на Гергиев, беше Дъг Шелдън - неговият импресарио в Северна Америка в продължение на 30 години. Същевременно сопраното Анна Нетребко отмени участието си в оперната гала в Барселона, която ще се състои на 3 април в чест на 175-ата годишнина от основаването на Театър „Лисеу“.

На този фон, Шотландският камерен оркестър и неговият главен диригент Максим Емеляничев са шокирани и ужасени от руската инвазия в Украйна и са солидарни с украинския народ. Също така, съставът подкрепя народа на Русия, който неволно се оказва въвлечен в този ужасен конфликт.„Аз съм артист, не съм политически активен човек и живея за създаването на музика и изкуство, но сега не мога да мълча", заяви Максим Емеляничев. „Аз съм против войната в Украйна и намирам за толкова неприятно да ставам свидетел на сцените, които всички виждаме всеки ден. Дълбоко съм ангажиран с позицията си в Шотландския камерен оркестър и бих искал да благодаря на оркестъра, неговите музиканти и публиката за подкрепата им по време на тази ужасна криза. Пожелавам мирно разрешаване на всичко това възможно най-скоро.”

Ключови думи: