Кристиан Тилеман стана почетен член на Виенската филхармония
Снимка: © Wolf-Dieter Grabner

Кристиан Тилеман стана почетен член на Виенската филхармония

Маестрото

Виенската филхармония (Wiener Philharmoniker), един от най-важните оркестрови състави в света, избра Кристиан Тилеман за почетен член.

Това беше обявено в изявление, в което се уточнява, че „Кристиан Тилеман поддържа тесни музикални връзки с Виенската филхармония от 2000 г. насам. Тилеман два пъти застана на подиума на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Той редовно дирижира оркестъра в абонаментни концерти на Виенския Музикферайн, на Залцбургския фестивал и на турнета в Япония, Китай, Европа и Съединените щати. След забележителния запис на цикъла от симфонии на Бетовен, той и Виенските филхармоници започнаха записите на цикъла от симфонии на Брукнер през 2024 г. В юбилейната година на Брукнер този пълен цикъл (11 симфонии) е публикуван за първи път в историята на оркестъра".

Директорът на Виенската филхармония Даниел Фрошауер подчертава важната роля на маестрото: „С Кристиан Тилеман поддържаме дълбоко артистично сътрудничество в продължение на много години, особено в симфоничните концерти. Той е един от диригентите, които са най-близо до оркестъра".

С тази чест е удостоен и австрийският диригент Франц Велзер-Мьост, предвид близките му отношения с оркестъра, с който си сътрудничи непрекъснато от 1998 г.

Ключови думи: