Кръстин Настев представя „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“

Кръстин Настев представя „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“

27 септември 2024 г., 18 ч., студио "МУЗИКА" (фоайе на зала "България") в рамките на 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици"

В рамките на съпътстващата програма на есенното издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", ще бъде представена моята книга за оперния хор и ролята на хоровия диригент в операта. Досега на български не е издавано пособие, което изследва историята на оперния хор от една страна и вокално-фонетичните проблеми от друга.

Правилното произношение на италиански, немски и френски е обект на задълбочено изследване в последната глава от книгата. Посочени са примери от практиката и представената информация може да бъде използвана като ръководство в ежедневната работа на оперния певец.

Музикалният журналист Димитър Сотиров ще представи изданието в Студио "Музика" (фоайе на Зала "България") на 27 септември от 18 ч.!

Кръстин Настев е роден през 1980 г. в Пловдив. Започва да се занимава с музика първоначално в Хора на Пловдивските момчета, а по-късно и в Музикалното училище в Пловдив. Завършва дирижиране в Националната Музикална Академия в София, а след това специализира в музикалните академии в Барселона (Испания) и Базел (Швейцария). Носител на специалната награда от конкурса за хорови диригенти в Санкт Петербург, организиран от Европейската хорова федерация „Европа Кантат".

Като диригент е заставал на пулта на Пловдивската Опера, Софийската Филхармония, Националния Филхармоничен Хор, Софийската Опера и други музикални институции в България и чужбина. Има записи със Симфоничния оркестър на БНР. В периода 2005-2008 работи като диригент на хора в Операта в Пловдив, а от 2008 до 2011 като диригент на хора на операта в Анталия (Турция). В периода 2011-2018 дирижира хорове в Германия, Испания и Швейцария, а от сезон 2018 е постоянен диригент на Държавна Опера - Варна. В периода 2020-2022 е диригент на Филхармоничния Хор на Мадрид (Испания). През 2023 дебютира в Teatro Bellini в Катания (Италия) с балета „Жизел" на Адолф Адам.

Кръстин Настев е организатор на ежегодната Творческа лаборатория за хорови диригенти в Пловдив. Настоящата книга представя докторската му дисертация, защитена в НМА „Проф. Панчо Владигеров".

Ключови думи: