Красимира Стоянова: „Младите певци трябва да се научат да мислят“

Красимира Стоянова: „Младите певци трябва да се научат да мислят“

Интервю за Класик ФМ радио

Броени дни след като получи най-високото държавно отличие на Министерство на културата на Република България- „Златен век" - огърлие и грамота, прочутата оперна прима  Красимира Стоянова гостува в студиото на Класик ФМ радио.  Тя сподели, че предложението е дошло от Мария Дуканова - директор на Националното училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ -Русе. Световноизвестното ни сопрано се изказа в ефир изключително ласкаво и с благодарност за номинацията, която идва от учебното заведение, което е завършила. Красимира Стоянова разкри, че пази топли спомени от своите преподаватели, които са изиграли важна роля за оформянето й като мислещ музикант. „Младите певци трябва да се научат да мислят“ – това е най-важният съвет, който отправя забележителната българска оперна певица, камерзeнгерин на Виенската Щатсопер.

Името на Красимира Стоянова краси афишите на най-престижните оперни театри в света: Виенската Щатсопер, Ковънт Гардън – Лондон, Миланската Скала, Метрополитън опера – Ню Йорк, Баварската опера – Мюнхен, Щатсопер – Берлин, Театър „Лисеу“ – Барселона, Кралския театър в Мадрид, Оперния театър в Цюрих, Карнеги хол – Ню Йорк, Опера „Бастилия“ – Париж, Франкфуртската опера и др. През годините сопраното пее под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Сейджи Озава, Мюнг-Вунг Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др. Рециталите на Красимира Стоянова „Славянски оперни арии”, „Верди Арии“ и „Веризмо“, съвместно с маестро Балев, получават „Международната награда за класическа музика за 2012“, както и годишните награди на немската музикална критика за 2012, 2014 и 2017г.

Наред с бляскавата си, извънредно интензивна сценична кариера, Красимира Стоянова в последните години отдава време и сили и на обучението и подкрепата на млади таланти. Днес, 20 ноември от 18ч. в концертната зала на НМА, възпитаниците от Майсторския й клас в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще извисят гласовете си в съпровод на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Григор Паликаров. Тя сподели в съботното „Сутрешно кафе“ с Радостина Узунова, че тази вечер няма да пее заради изявите на даровитите й студенти. Въпреки това, изтъкнатото сопрано със световна кариера ще поздрави публиката на 21 ноември в рамките на „Дни на музиката на Балабановата къща“ в Пловдив. Преди изпълнението на двама от нейните ученици – сопраното Стефани Кръстева и тенора Емил Павлов, тя ще отправи поздрав по повод 10-ата годишнина от създаването на фестивала, в който участва още от първото му издание. От 2017г. именитата певица разширява параметрите на професионалното си сътрудничество с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, в която в качеството си на педагог тя представя на подиума на фестивала млади перспективни певци, избрани и лансирани лично от нея.

На 21 декември 2019г. в зала 1 на НДК Красимира Стоянова ще покори публиката в концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от П.И. Чайковски. В програмата на Новогодишния музикален фестивал тя ще изпълни партията на Татяна редом с талантливите си колеги: баритонът Атанас Младенов, който влиза в ролята на Евгений Онегин, тенорът и лауреат на редица оперни конкурси Михаил Михайлов, който се превъплъщава в образа на Ленски,  мецосопраното Виолета Радомирска (Олга), която през настоящия сезон дебютира на сцената на Миланската Скала и басът Иво Станчев, който ще изиграе ролята на Княз Гремин. Концертът е копродукция на БНР и НДК и е с участието на Симфоничния оркестър и хор на БНР с диригент Павел Балев. Билети за концерта можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg

Какво сподели Красимира Стоянова в съботното „Сутрешно кафе“ с Радостина Узунова, чуйте в звуковия файл под снимките вляво.

Ключови думи:
@