Корейски „нонгак“ и български фолклор звучат в София и Пловдив

Корейски „нонгак“ и български фолклор звучат в София и Пловдив

Входът за двете събития е свободен

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с концертмайстора Тесон Бак, певеца Йонгхуан Ю, изпълнителя на пири Донгмин Джанг и изпълнителката на хегъм Чехьон Ли в превод на Суми Ким, разположено в звуковия файл!

Корейски фолклорен ансамбъл „Йонгчон Мьонгджу Нонгак“ гостува в София и Пловдив, за да представи традиционното корейско фолклорно представление „нонгак“ в рамките на „Ханмаданг фестивал“:  

-На 13 декември 2022 от 19:00 часа в Младежки театър „Николай Бинев“ в София 
- На 15 декември 2022 от 17:00 часа в Голяма зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив

Българската публика ще може да се наслади на корейски „нонгак“ концерт, който отбелязва осмата годишнина от включването на това изкуство към Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Фолклорният концерт „Ханмаданг фестивал“ е с вход свободен

„Нонгак“ възниква от общностните обреди и селски забавления на Корея. Представлява типична форма на музика и танц на корейските земеделци, практикувана за различни цели като умилостивяване на боговете, молитва за богата реколта, изгонване на зли духове. Постепенно фолклорното изкуство еволюира от локалния си, общностен характер към сценично изкуство. 

През 2014 г., с включването му към Представителния списък на ЮНЕСКО, фолклорното представление намира признание и като ценно и значимо културно наследство на света. Днес „нонгак“ съчетава перкусионен ансамбъл с духови инструменти, танци, драма и акробатични изпълнения.

„Нонгак“ има и своите регионални разновидности. На 13 и 15 декември зрителите ще се срещнат с корейски фолклор от район Мьонгджу, за който е типично следното: 

• Представлението се състои от 12 части; 
• Изпълнителите са облечени в бели панталони с горнища в жълт, червен и зелен цвят; 
• В район Мьонгджу „нонгак“ се използва най-вече като трудова песен. 

Ансамбъл „Йонгчон Мьонгджу Нонгак“ ще бъде придружен на сцената от български фолклорни изпълнители. Изпълнителите от Корея и България ще пренесат зрителите в традиционните ритми, костюми и танци на двете страни. Сред уникалните инструменти, които ще звучат по време на „Ханмаданг фестивал“, са корейската флейта от бамбук и двойна тръстика, наречена пири; струнният инструмент хегъм, състоящ се от две копринени струни, на които се свири с лък от конски косъм; духовият инструмент от бамбук дегъм. Уникалният им звук ще бъде придружен от изпълнения на българските кавал, гайда и тамбура.  

Снимка: Hana Art Network

Концертът „Ханмаданг фестивал“ се организира от Културен център „Йонгчон“ и Хана Арт Нетуърк.

Съорганизатори на инициативата са Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Ключови думи: